• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

CHP'li Yıldız "Döner Sermaye"yi Meclis'e taşıdı

CHP'li Yıldız "Döner Sermaye"yi Meclis'e taşıdı
Bakanlar Kurulu'nun "üniversiteler hariç olmak üzere, üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan personelinin ödemelerinin döner sermaye tarafından karşılanacağı" yönündeki kararı Meclis gündemine

Bakanlar Kurulu'nun "üniversiteler hariç olmak üzere, üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan personelinin ödemelerinin döner sermaye tarafından karşılanacağı" yönündeki kararı Meclis gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık Komisyonu üyesi Sacid Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, memurların büyük bir kısmının ödemelerini kamudan alırken yapılan düzenlemeler ile yalnızca tıp ve diş hekimliği fakültelerinin bu uygulamanın dışında bırakıldığını söyledi.

Öte yandan, mühendislik fakültelerinin döner sermayeye bağlı olmalarına rağmen yapılan düzenleme ile en yüksek zammı aldıklarını bildiren CHP'li Yıldız, "Ülkemizde tıp ve diş hekimliği fakültelerinin durumu zaten ortadadır. Alınan kararda döner sermayeden pay alan kişilerin ödemelerinin kesinliğe bağlı olduğu gibi bir yanılgıya düşülmüştür" dedi. Yükseköğretim Kanunu'nun 58. maddesindeki, "döner sermaye gelirlerinin en az yüzde 30'u acil ihtiyaçlar için ayrılır' ibaresini hatırlatan Yıldız, "Buna göre, yapılacak ödemeler açık olarak işletmenin gelir gider durumuna bağlı bırakılmıştır. Önceliğin hastane giderlerine verileceği belirtilmiştir" diye konuştu.

Üniversite hastanelerinin modernizasyonu, büyük bakım onarımları, makine alımları, hekimlerin nöbet ücretleri ve temizlik gibi giderlerin zaten döner sermayeden karşılandığını ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Yıldız, "Bunlar yetmezmiş gibi yapılan bu düzenleme, üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan personelin ödemelerini de döner sermaye bütçesine yüklemektedir" dedi. Yıldız, bu gibi yatırımların döner sermaye kaynaklarından sağlanmasının çok zor olduğuna işaret ederek "Çünkü üniversite döner sermayeleri şu anda 3 yıl önceki fiyatlar ile iş yapmaktadır. Ülkemizde her geçen gün fiyatlar artmakta, yapılan elektrik ve doğal gaz zamları döner sermayenin ekonomisini düşürmektedir. İşletmeler her ay sabit bir gelire sahip olmadıkları için gelir gider dengesindeki adaletsizlik nedeniyle ödeme güçlüğü içindedirler" diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Yıldız, önergesinde şunları sordu:

"-Kamuya bağlı memurlar, ödemelerini her ayın 15'inde düzenli bir şekilde almaktadırlar. Sosyal güvenlik Kurumu nakit sıkıntısı nedeniyle döner sermayeye yapacağı ödemeleri geciktirmesi halinde işletmeye bağlı çalışanların ödemeleri de geç yapılacağından Bakanlar Kurulu tarafından bu karar alınırken, memurla arasındaki eşitsizliğin nasıl giderileceği de düşünülmüş müdür?

-Sizce de döner sermayeye bağlı olan mühendislik fakültelerinde alınan kararlarla en yüksek zammın verilmesi, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin bunun dışında bırakılması, eşitsizlik olduğunun bir göstergesi değil midir?

-Bakanlar Kurulu'nun bu kararının döner sermayelerin yükünü bir kat arttıracağını düşünmekte misiniz?

-Ek ödemelere ilişkin kararda tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan personel, ödemelerini diğer memur gibi kamudan alacakları yerde neden döner sermayeden almaktadırlar?

-Bakanlar Kurulu tarafından ek ödemelere ilişkin kararlar alınırken personel kadrosunda aynı statüde çalışan iki kişinin farklı oranlarda zam alacağı düşünülmüş müdür?"

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim