• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Çift kol nakli için üniversiteye akın

Çift kol nakli için üniversiteye akın
Türkiye'de ilk çift kol naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, yurt içi ve yurt dışından nakil olmayı ümit eden hastaların akınına uğradı.

Akdeniz Üniversitesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi- Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından geçen 26 Eylül'de Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ın tedavisi devam ederken; üniversite hastanesi, doğuştan kolları olmayan veya sonradan kazayla kollarını kaybeden hastaların umudu oldu. Topal'ın naklinin özel izinle yapılması ve Sağlık Bakanlığı'nın çift kol naklinin rutin olarak yapılması için 'Kompozit Doku Nakli Yönergesi' hazırlığında olması nedeniyle hastalar bakanlıktan gelecek müjdeli haberi bekliyor.

ÇOK SAYIDA BAŞVURU VAR
Bir yandan yönetmeliği bekleyen hasta ve hasta yakınları, diğer yandan nakil olmak için Akdeniz Üniversitesi'ne şahsen veya mail yolu ile başvuruda bulunuyor. Nakil olmak için bekleme sırasında yüzlerce kayıt olduğunu söyleyen Doç.Dr. Ömer Özkan, yurt içi ve yurt dışından da her gün onlarca mail aldığını söyledi. Doç.Dr. Özkan, 'Henüz yönetmelik çıkmadan bekleme listesi oluştu. Çok sayıda başvuru var. Cevap vermekte ve durumu anlatmakla zorlanıyoruz. Yönetmelik yayımlandığı gün başvuruları ele alacağız' dedi.

5 yıl önce inşaata çalışırken elektrik çarpması neticesinde kollarını kaybeden 26 yaşındaki Süleyman Özbek de hastaneye gelerek bekleme listesine adını yazdırdı. Özbek, 'Ben de çift kol nakli olmak ve çocuğumu kucaklamak istiyorum' dedi. Evli ve bir çocuk babası Özbek, 'Doç.Dr.Ömer Özkan ve çift kol nakli olan Cihan Topal ile görüştüm. Yaşama bağlılığım arttı. Benim gibi çift kolu olmayan gazilerin de başvuruda bulunduklarını ve sıraya girmek istediklerini öğrendim. Kol nakli mevzuatı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorum. Alacağım haber benim ve benim gibiler için doğum günü olacak. İnşallah bir an evvel mevzuat çalışmaları tamamlanır' diye konuştu.

GAZİLER ARAYIP BİLGİ ALDI
Yeni kollarıyla bardak tutup su içebilen, saçlarını tarayabilen ve kızını kucaklayabilen Cihan Topal, kendisini arayan çok sayıda kişinin nakille ilgili bilgi aldığını söyledi. Topal, 'Arayanların büyük çoğunluğunu da gazilerimiz oluşturuyor. Yeni kollarımı merak edip soruyorlar. Kimisi bekleme listesine nasıl yazılacağını da bana soruyor' dedi.

Muğla'nın Milas İlçesi'nde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, geçen 26 Eylül günü, Akdeniz Üniversitesi'nde, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran 28 yaşındaki Cihan Topal'a nakledilmişti.

turknet

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim