• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Çikolata sevenlerden misiniz?

Çikolata sevenlerden misiniz?
Birçok kişi için çikolata kalori değeri yada vücuda etkileri düşünülmeden tüketilen, tüketilirken büyük bir keyif veren ama sonrasında,..

Birçok kişi için çikolata kalori değeri yada vücuda etkileri düşünülmeden tüketilen, tüketilirken büyük bir keyif veren ama sonrasında pişmanlık da duymanıza neden olan vazgeçilmesi zor bir yiyecek. Çikolata yeme krizlerinde de birinci sırada yer almakta.

Çikolataya asla hayır diyemeyenlerin daha fazla depresif olduğu yapılan araştırmalarca desteklenmekte. Ama çikolatanın mı depresyona soktuğu yada depresyonun mu çikolata yemeye yönlendirdiği pek bilinmemekte. İsviçre'de yapılan bir çalışmada kişi başı tüketilen çikolata oranlarına bakıldığında fazla çikolata tüketenlerin suç işlemeye daha meyilli olduğu da gözlenmiş.

Çikolata içerisinde 600'e yakın madde bulunmakta, bu maddelerden bir veya birkaçı kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan serotonin ve dopamin hormonunu tetikliyor olabilir.

Çikolatanın faydaları;
*İçeriğindeki flavonoidlerden dolayı nitrik oksit seviyesini yükselttiği dolayısıyla kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.

*2009 Journal of Nutrition’da yayınlalan bir çalışmaya göre günde tüketilen 10g. kadar çikolatanın yaşa bağlı hafıza kaybını azalttığı belirtilmiştir. Kakaoda bulunan polifenol bileşiklerinin beyne kan akışını hızlandırdığı ve bu nedenle hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir.

*Bitter çikolata kalp sağlığının yanı sıra endorfin hormonunun salınımını artırarak kendimizi mutlu hissetmemizi de sağlamakta.

*Flavonoidlerden zengin olan kakao enflamasyonu azaltabildiği ve dolayısıyla aterosklerozdan koruyucu etkisini olduğu bilinmekte. Flavonoidler çikolata dışında elmada da yüksek oranda bulunmaktadır.

*Total kolesterol seviyesini azaltıcı, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırıcı, insulin direncine faydalı özelliği bulunmaktadır.

*Çikolata bakırdan da zengindir, bu nedenle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır.

*Özellikle bitter çikolatanın miyokardiyal enfarktüs geçirme riskini %39 azaltabildiği bazı araştırmalarca desteklenmekte.

*Düzenli bitter çikolata tüketen orta yaş ve üzeri kadınlarda kalp hastalıklarına yakalanma riski daha az görülmektedir yine İtalya'da 2008'de yapılan bir çalışmaya göre de kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir.

Marketlerde birçok çikolata çeşidiyle karşılaşıyoruz ama hepsi faydalı olamamakta; bitter, sütlü, beyaz çikolata, diyabetik çikolata veya meyve dolgulu.. gibi. Aslında kakao oranı ne kadar çoksa faydası da artmaktadır, içeriğinde en az %50 kakao olan ürünleri ve diyabetikleri tercih etmeye çalışın. Yapılan bazı çalışmalara göre çikolata içerisindeki şeker veya karamel kakaonun faydalı etkilerini azaltmakta.

Mümkün olduğu kadar az miktarda, bitter ve şeker oranı düşük olanları tercih etmemiz kilo problemlerini de tetiklemeyecektir. Daha masum bir seçenek olarak 1 su bardağı light süt içerisine 1 yemek kaşığı toz kakao ve arzuya göre tatlandırıcı ilavesiyle hem kalp hastalıklarından korunacak, hem kendimizi daha mutlu hissedecek hem de normal çikolataya göre daha az kalori almış olacağız.

Dyt.Özlem Sert Aydın

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim