• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Cildimizi neler yaşlandırıyor?

Cildimizi neler yaşlandırıyor?
Bazı etkenler cildimizi savunmasız hale getirir ve onun erken yaşlanmasına sebep olurlar. Peki, bu etkenler hangileri?

Yaşla birlikte cildimiz de esnekliğini kaybedip yaşlanmaya başlıyor. Bazı faktörler cildimizin yaşlanmasını hızlandırıyor.

İşte, cildimizin doğal yaşlanma sürecini daha da hızlandıran, istenmeyen görüntülere yol açan eden bu faktörler pudra.com'da...


1) Güneş
Cildimizde oluşan olumsuz değişikliklerin yüzde 80'i güneşin eseridir. Tek cümleyle ifade edecek olursak, güneşe karşı çok dikkatli olun! Kışın bile sokağa çıkarken güneş koruma faktörlü nemlendirici sürün. Yaz kış demeden güneş gözlüğü kullanın. Bu şık tedbir, göz çevresindeki kırışıklıkların önlenmesinde, bütün kremlerden daha etkilidir.


2) Sigara
Sigara içmemeniz için sayısız neden sayabiliriz. Bunların en başında, sigara içenler ile içmeyenler arasındaki devasa kırışıklık farkı. Sigara içenlerde kırışıklık oranı, içmeyenlere göre 5 kat daha fazla!

Sigara vücuttaki C vitaminini azaltır. C vitamini ise cildi gergin tutan kolajen oluşumu için son derece önemlidir. Sigara içmek aynı zamanda kan dolaşımını olumsuz etkiler ve damarlar cildi besleyemez olur. Bu durum, hücrelerin oksijensiz kalması demektir. Hücre yenileyemeyen cilt kalınlaşır, esnekliğini kaybeder ve kolayca kırışır. Sigara içerken dudakların nasıl kıvrıldığına bakın. Bu mimiğin sürekli ve sürekli tekrarlandığını düşünün. Sonuç: Ağız çevresindeki kırışıklıklar ve çizgiler.

Sigarayı bırakmak bir yana, sigara içilen ortamlardan bile uzak durmalısınız. Sigara dumanını solumak da kendisi kadar zararlı...


3) Hava kirliliği
Şehirde yaşamanın bedeli kirli havayı ve egzoz gazlarını solumaktır. Derimiz de hava kirliliğinden payına düşeni alır. Hava kirliliği, yaşlanmayı ve kırışmayı hızlandıran, serbest radikallerin aktive olmasına yol açar. Doğada olmaya ne kadar çok zaman ayırırsanız, cildinizi o kadar çok ödüllendirmiş olursunuz. Boş bulduğunuz vakitlerde, özellikle haftasonları şehirden uzaklaşmak için program yapmaya bakın. Örneğin, piknik, ormanda yürürüş, trekking gibi birkaç saatlik kaçamaklar dahi çok faydalıdır. Temiz hava soluyacağınız bir yeşillik alan olsun yeter...


4) Dengesiz beslenme
Tek yönlü beslenme (sadece karbonhidrat ağırlıklı, sadece et ürünleri ağırlıklı gibi) ve ağır diyetler cildin vitaminsiz kalmasına sebep olur. Beslenemeyen cilt erken yaşlanır. Cildimizin sağlıklı olması için A,C,E vitaminlerine ihtiyacı vardır. Mümkün olduğu kadar bol meyve, sebze, balık ve baklagilleri tüketin. Salata ve yemeklerde zeytinyağı kullanmayı tercih edin.


5) Alkol tüketimi
Alkol, "kapillari" adı verilen, küçük kılcal damarlardan sıvı sızıntısını artırır. Bu durum, kandan yumuşak dokulara daha çok daha çok sıvı gitmesine yol açar. Alkol aldıktan sonra uyursanız, bu sıvılar dokulara süratle karışır. Damarlardan yumuşak dokulara giden sıvı, cildin kırışmasına yol açar. Elbette arada bir alkol tüketenlerin paniğe kapılmasına gerek yok. Bu durum daha çok, sıklıkla veya sürekli alkol alanlar için tehlikelidir.

6) Stres
Stresli veya öfkeliyseniz, kaslarınız kasılır. Kasılma en çok boyunda, omuzlarda ve yüzde meydana gelir. Kasılma tekrarlandıkça, çizgilere zemin hazırlar. Bunlar endişe ve kaş çatma kırışıklıklarına dönüşür. Uzun süreli kronik gerginlik ve endişe durumunda, cilt oksijen ve beslenme sıkıntısı çeker.

Gülün, gülün, gülün! Gülme harika bir yüz jimnastiğidir. Sizi daha fazla güzelleştiren hiçbir şey olamaz. Ayrıca kaşlarınızı çatmamaya özen gösterin.Kaş çatma alın kırışıklıklarının sebebidir. Stresten korunmak için ise 'Nasıl' diye sormayın! Cevabı bulmayı gerçekten isteyin. Spor yapın, yoga yapın, gerekirse terapiye gidin. Herşeyi dert etmeyin, enerjinizi pozitif duygulara çevirmeye çalışın. Stresin sizi esir almasına izin vermeyin! Çünkü hayatımızda stres yaratan durumlar hep olacak, duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.


7) Yanlış kozmetikler
Tahriş eden sabunlar, sert temizleyiciler, alkollü cilt losyonları ve yanlış kozmetikler cilde çok zarar verir. Cilt tipinize uygun kozmetikler ve organik ürünler kullanmaya dikkat edin. Çok fazla kimyasal içerikli, sentetik kozmetik ürünlerini yüzünüze sürmeyin.


8) Uyku ve yatış şekli
Cilt yeni hücrelerini gece uyku sırasında oluşturur. Ayrıca havası temiz bir odada, iyi uyunmuş bir gecenin sonrasında, aynadaki farkın ne olduğunu bilmeyen yoktur. O yüzden düzenli ve yeterli uyku çok önemlidir. Bunun için herşeye değer! Uykunuzu almaya bakın, bunun süresi size bağlı...

Ayrıca, bazı çizgiler yatış şeklinden kaynaklanır. En ideali, sırtüstü yatarak yüzü basınçtan korumaktır.


9) Sık kilo değişimleri
Deri kilo aldıkça gerilir, verdikçe gevşer, zamanla esnekliğini kaybeder. Eğer bu kilo alıp vermeler sürekli tekrarlanırsa, deri esnekliğini kaybedeceğinden çabuk çöker. Kilonuzu korumaya dikkat edin.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2350 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim