• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Cilt yapınıza göre hangi güneş kremini kullanmalısınız?

Cilt yapınıza göre hangi güneş kremini kullanmalısınız?
HRÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz: "Cilt rengi açık olanlar en az 30 faktörlü, koyu ciltliler ise en az 15 faktör olan koruyucu krem kullanmalı"

Cilt yapısına göre güneş kremi önerisi

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için kullanılan güneş kremlerinin, suya dayanıklı ve deri tipine göre koruma faktörüne sahip olması gerektiği bildirdi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yavuz Elaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşe bağlı etkilerin en çok görüldüğü organın deri olduğunu belirtti. 

Güneşin, özellikle vücutta depolanan D vitamininin öncülerinin sentezlenmesi için gerekli olduğunu ve vücutta depolanan D vitaminini aktif hale getirerek özellikle kemiklerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Elaldı, deri hastalığı olmayan kişilerde güneşlenmenin psikolojik destek sağladığını vurguladı. 

Güneşin vücutta kısa ve uzun süreli yan etkileri bulunduğunu, özellikle yaşlı, çocuk ve hamilelerin güneşin yoğun olduğu dönemlerde dikkat etmeleri gerektiğini aktaran Elaldı, "Bölgemiz yaklaşık 4 ay güneşi çok yoğun alıyor. Güneşin etkili olduğu 10.00-17.00 saatlerinde güneşle temasımızı azaltmamız gerekiyor. Ayrıca bu dönemde dışarıya çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi kullanılmasını öneriyoruz. Bunun yayında ince, açık giysileri tercih etmemiz lazım" dedi.

Elaldı, güneş altında bulunulan süreçte iki saatte bir koruyucunun tekrar uygulanması ve suyla temastan sonra sürme işleminin yinelenmesi gerektiğine dikkati çekerek, cildinde hassasiyet olan kişilerin güneşlenme sonrası mutlaka deri yapısına göre bir nemlendirici kullanması ve bol su içmesi gerektiğini kaydetti.

- Cilt tipine uygun krem

Güneş kremlerinin cilt yapısına göre tercih edilmesi dile getiren Elaldı, şunları söyledi:
"Gençlerde güneş nedeniyle kronik bir yan etki genellikle görmüyoruz. Belli bir yaşın üzerindeyse hemen hemen herkeste kronik değişimler kaçınılmazdır. Yaz aylarında mutlaka düzenli olarak güneş kremi kullanmamız gerekiyor. Söz konusu kremlerin de rastgele alınmaması lazım. Hastalarımıza güneş koruyucu yazdığımızda kişinin cilt yapısı, yaşı ve cinsiyetini dikkate alıyoruz. Cilt rengi açık olanlar en az 30 faktörlü, koyu ciltliler ise en az 15 faktör olan koruyucu krem kullanmalı. Ayrıca güneş yanığı oluşan kişiler mutlaka güneşle teması keserek gölge bir alana girmeli ve yanık alanına soğuk suyla emdirilmiş bezlerle temas ettirmelidir. Bunun yanında ağrı kesici kullanılabilir. Buna rağmen güneş yanığında devamlılık varsa yakın sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor."

Doç. Dr. Yavuz Elaldı, gözlerin güneşe en fazla maruz kalan organlardan olduğuna ve gözleri korumak için geniş çerçeveli gözlük kullanılması gerektiğine de işaret etti.

Sıcak havalarda alkol ve kafeinli içeceklerin idrarı hızlandırdığını ve sıvı kaybına neden olarak tansiyonu düşürdüğünü anlatan Elaldı, bunların yerine ayran ve su içilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim