• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Çizgi film deyip geçmeyin

Çizgi film deyip geçmeyin
Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, aileleri uyararak, “O da Süpermen gibi uçabilir. Pelerini ve ışın kılıcıyla sandalyeden atladığı gibi açık bir pencereden de pekala kendini bırakabilir” dedi.

Soyut düşünme yeteneğinin gelişmediği okul öncesi çağdaki çocukların çizgi filmlerde gördüklerini gerçek olarak algılayabileceğini açıklayan Uzman Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, aileleri uyararak, “O da Süpermen gibi uçabilir. Pelerini ve ışın kılıcıyla sandalyeden atladığı gibi açık bir pencereden de pekala kendini bırakabilir” dedi.

Çizgi filmlerin, ışık, renk, ses ve hareketli görüntülerden dolayı çocuğun dikkatini çekmede filmlerden daha başarılı olduğunu belirten Öztanrıöver, “Televizyon izlemeyen bebeklerde bile reklamlar çıktığında sahnelerin hızlı değişimi, hareketlilik ve seslerin iniş çıkışları dikkatini hemen cezb eder. Çizgi filmlerde bol bol ışıklı, renkli ve sesli olduğu için çocuklar hatta bebekler tarafından bile izlenmektedir” diye konuştu.

Çizgi filmlerin için faydalı şeyleri de zehirli şeyleri de içine koyup çocuklara enjekte edilebileceğini vurgulayan Öztanrıöver, şöyle konuştu; "Çizgi filmler olumlu şeyleri de öğretirler, olumsuz şeyleri de. Soyut düşünmenin henüz gelişmediği okul öncesi çağda çocuk için gördüğü, duyduğu her şey gerçek gibi gelir. Yani isterse o da Süpermen gibi uçabilir. Pelerini ve ışın kılıcıyla sandalyeden atladığı gibi açık bir pencereden de pekala kendini bırakabilir. Gücün kutsandığı bir dünyada güçlü olamadığında hayal kırıklığı ve kendini yetersiz hissetmeye yol açabilir. Çok fazla çizgi film izleyen ve daha az oyun oynayan, yaşıtlarıyla daha az etkileşime giren çocuklar aktif öğrenme becerilerinden yoksun kalır, iletişim becerilerini geliştiremezler. Çocukların sınırsız olan hayal dünyaları televizyon vasıtasıyla körelebilir. Ailede ciddi sorunlar olduğunda, bazen çocuk için bir uzaklaşma aracıdır televizyon. Kendi fantezi dünyasında kahramanları ve hayalleriyle yaşayan uslu çocuk olarak karşımıza çıkabilir. Yetişkinler kendi dertleriyle meşgulken içine kapanık, depresif çocuklar yetiştirebilirler."

Çocukları çizgi filmlerin yan etkilerinden korumak için günde en fazla 1 saat çizgi film izlemeleri konusunda aileleri uyaran Öztanrıöver, “Yapılan araştırmalarda günde 3-4 saat çizgi film izleyen çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış sorunlarının ortaya çıktığı gözlenmiş. Çocuklarda bu sürenin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu geliştirmesi riskinin yüzde 30-40 oranında arttığı bulunmuştur. Bu nedenle çocuklar çizgi filmi bir günde en fazla 1 saat onu da ikiyi bölerek izlemelidir” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5306 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim