• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Çocuğunuz çok şeker yemesin

Çocuğunuz çok şeker yemesin
Bayramda çocuğumuzun sağlığı için fazla şeker yemesini engelleyin... Bayram süresince fazlaca şeker ve tatlı yemek,..

Bayram süresince çocuklarımızın fazlaca şeker ve çikolata yemelerinin dişlerinde ne gibi zararlar olacağını ve dişlerini nasıl korumaları gerektiğini öğrenmek üzere de Anadolu Sağlık Merkezi diş hekimlerinden Alper Çıldır'a ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu'ya danıştık.

Aşırı şeker ve tatlı yemek, ağız ve diş sağlığını tehdit ettiği gibi sindirim bozuklukları ve ishale neden olabilir. Zaten fazla kilosu olan çocuklarda metabolizmanın kötü etkilenmesine ve şişmanlığın artmasına neden olabilir.

Çocuğunuz fazla şeker yediyse bağırsak hareketi hızlanabilir. Hemen şekeri kesin ve yoğurtlu, pirinçli gıdalarla patates yedirin. Özellikle 0- 12 yaş grubu bebek ve çocukları büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutmak gerekiyor. Bu tür besinler yendikten sonra diş temizliğine özen gösterilmeli. Fazla tüketilen şeker, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden diş çürüğü oluşumunu hızlandırır.

Bayram ziyaretlerinde tatlıdan hemen sonra çocuğunuzun havuç veya salatalık gibi az şekerli ve çok çiğnemesini gereken gıdaları yemenizi ve su içmesini diş sağlığı açısından önerilebiliriz. Özellikle diş fırçalamanın hemen mümkün olmayacağı durumlarda bu gıdalardan ya da şekersiz sakızlardan diş temizliği için faydalanabilirsiniz.

Bakmayın Lokum Gibi Olduğuna!
Şekerli ve tatlı yiyecekler içinde en riskli olanı lokum gibi yapışkanlı olanlar. Çünkü bu tür gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez.

Diş aralarında kalan yapışkanlı gıdalar, diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derin. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra dişini fırçalarken çocuğunuza mutlaka yardımcı olun. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini fırçalamalarını yavaş yavaş öğretin.

Mother & Baby

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim