• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Çocuğunuzu astımdan koruyun

Çocuğunuzu astımdan koruyun
İşte astımı tetikleyen nedenler ve korunma yöntemleri...

Astımın solunum yollarının kronik bir iltihabı olduğuna dikkat çeken uzmanlar özellikle çocuklarda birçok sebebin hastalığı tetiklediğini belirtiyor. Nefes darlığı, hışıltı, hırıltılı solunum, uzun süren öksürük ve göğüste baskı hissinin hastalık belirtisi olacağını kaydeden uzmanlar, patates cipsi ve kuru mevye gibi sülfitlerin ağır astım krizine sebep olacağına işaret ediyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Artar, astım ataklarının mevsimsel değişiklik gösterebildiğini söyledi. Çevresel faktörlerden korunarak astım şiddetinin, süresi ve kriz sıklıklarının azaltılabileceğini vurgulayan Dr. Artar, "Bu yüzden çevre ile ilgili önlemler çocukluk çağında astım mücadelesinde öne çıkmaktadır. Astım riski olan çocuklarda ilk 6 ay mümkünse sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü yoksa allerjik olmayan mama tercih edilmelidir. Ailede allerji öyküsü var ise, doğum zamanının polen mevsimine rastlamamasına dikkat edilmelidir. Ev içinde tüylü hayvan bulundurulmamalı, sigara içilmemeli ve mutlaka çok düzenli olarak ev tozları temizliği yapılmalıdır." dedi.

Ev içerisindeki 'ev tozu akarları'nın hastalığı ilerletebileceğini kaydeden Dr. Artar, akar kontrolü için yatak ve yastıkların akar geçirmediği düşünülen plastik veya vinil örtüler ile kaplanmasını tavsiye etti. Yatak çarşaf ve yastık kılıflarının haftada bir kez kaynatılarak yıkanmasını isteyen Dr. Artar, uyarılarına şöyle devam etti: "Odadaki tüylü oyuncaklardan ve gereksiz kumaş eşyadan odayı arındırın. Duvardan duvara halı kullanmayın, mümkünse çocuğun yatak odasındaki tüm halıları kaldırın ve boş zemini haftada bir ıslak bezle silin ve tozunu alın. Odayı sık sık havalandırın, nemden ve rutubetten koruyun. Yatak odalarında buhar makinesi ve nemlendirici kullanmayın. Mümkünse ev ortamında hayvan beslenmemelidir. Hayvanlardan en fazla soruna neden olan kediler, kedilerden uzak durulmalı evde asla kedi beslenmemeli. Bunun yanında kuş, güvercin ve köpeklerde alerjen olduğundan sakınılmalı. Sülfitler (patates cipsi, karides, kuru meyva) ağır astım krizine sebep olabilir. Boyalı maddeler ve şekerlemeler de astım krizini tetikleyebilir. Aspirin gibi ilaçlar alerjik şikayetlerinizi artırabileceğinden dolayı astımlı hastalarda kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı romatizma ilaçları ve göz damlaları da astım krizini tetikleyebileceğinden doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır. Boyalı katkı maddeleri çocuğunuzun alerjisini artırıyorsa bu maddelerin listesini çıkarıp doktorunuza bu konuda bilgi verin."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1908 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim