• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuklara iyotlu tuzla pişmiş yemekler yedirin

Çocuklara iyotlu tuzla pişmiş yemekler yedirin
Vücudumuzun tüm fonksiyonlarını etkileyen tiroit bezinin az hormon salgıladığı çocuklarda; dikkat dağınıklığı, büyüme geriliği ve uykuya ...

 



YENİDOĞAN SARILIĞI UZUYORSA DİKKAT!
Çocuklarda hangi belirtiler tiroit hastalıklarına işaret eder?
Yenidoğan döneminde; bebeğin kabızlık çekmesi, göbek bölgesinde göbek fıtığı olması, el ve ayaklarının soğuk, cildinin kaba ve kuru olması önemli belirtilerdir. Bebeğin boğuk bir sesle ağlaması, burun tıkanıklığı çekmesi, bıngıldağının çok açık olması da tiroit hormonu eksikliğine işaret edebilir. Yenidoğan sarılığının uzaması da önemli belirtilerden biridir.

YÜRÜMESİNDE GECİKME OLUR
Daha sonraki belirtiler nelerdir?
Çocuğun yavaş büyümesi, oturması gerekirken oturamaması, yürüme yaşı geldiğinde yürüyememesi gibi önemli belirtiler vardır. Cildinin kuruluğu, çok uyuması, boyunun kısa kalması da hipotiroidiyi düşündürmelidir.

GEÇ TEŞHİSİN GERİ DÖNÜŞÜ OLMUYOR
Tiroit hormonu çocuklardaki zeka gelişimini nasıl etkiliyor?
Tiroit; beyin gelişimi için en önemli hormonlardan biridir. Tedavi edilebilir zeka geriliklerinin başında hipotiroidi yer alır. Erken tedavi edilirse yüzde 100 önlenebiliyor, edilmezse yüzde 100 kalıcı zeka geriliğine yol açabiliyor. Bu tehlike özellikle doğumsal hipotirodi için geçerli.

YETİŞKİNLERLE AYNI İLAÇLAR KULLANILIR
Çocuklardaki tiroit eksikliğinde nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor?
Tedavi, eksik olan hormonun yerine konmasıdır. Erişkinlerde kullanılan ilaçla, çocuklarda kullanılan ilaç aynıdır ama dozları farklıdır. Çocuklar daha fazla hormona ihtiyaç duydukları ve daha hızlı büyüdükleri için onlara daha yüksek dozda tiroit ilacı verilir.

Doz ayarı nasıl yapılır?
Yeni doğan çocuk kilo başına 13-15 mikrogram alırken, bir süt çocuğu kilo başına 5-8 mikrogram alabilir. Bir erişkinin ise 1-2 mikrogram alması yeterlidir. İlaç, günde tek doz sabahları aç karnına alınır. Aç karnına alındıktan sonra en az 20 dakika bir şey yenmemesi gerekir.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7744 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim