• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir?

Çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir?
Burun kanaması çocuklarda oldukça sık görülen, hem çocuğu hem aileyi korkutan bir olaydır. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz,..

Burun kanaması çocuklarda oldukça sık görülen, hem çocuğu hem aileyi korkutan bir olaydır. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, çocuklarda görülen burun kanamalarının nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi.

Sık görülen nedenlerinin başında burun karıştırma gelir. Ailelerin dikkatini çekmese de çocuklar burunlarını kurcalamaya meraklıdırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında burun akıntısı, kaşıntısı ve burun mukoza tahrişine bağlı burun kanaması olabilir. Özellikle iç mekanlarda havanın kuru olduğu kış ayları ve sıcak yaz günlerinde burun kanamaları artabilir. Kontrol altına alınmamış alerjik nezle de burun mukozasını daha kolay kanayabilir hale getirir.

Çocuklar boncuk, kuru yemiş gibi küçük cisimleri burun deliklerine sokabilir, tek taraflı kötü kokulu akıntıyla birlikte burun kanamasında burunda yabancı cisim düşünülmelidir. Nadiren kanda pıhtı hücrelerini ya da pıhtı faktörlerini etkileyen kan hastalıkları da burun kanamasına yol açar. Bu hastalıklarda kanamaların tekrarlaması ve başka yerlerden de kanama olması önemlidir. Yine tekrarlayıcı burun kanamalarında geniz eti, alerjik rinit, sinüzit düşünülmelidir. Kronik karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları da burun kanamasına neden olabilir. Çok nadir olarak özellikle genç erkek çocuklarda burun-boğaz bölgesinin tumoral yapıları da şiddetli burun kanamaları yapabilir. Üst Solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar, burun damlaları, düşmeler, çarpmalar, burunda çatlaklar, burun duvar eğrilikleri de kanama nedenleridir.

Dr. Kırkgöz, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında öncelikle çocuğu sakinleştirip, baş düz pozisyonda iken, burun ucuna 5 dk süre ile bası uygulanması gerektiğini belirtti. Kırkgöz: “5 dk sonunda kanamanın durup durmadığını kontrol edin, durmamışsa basınç uygulamaya devam edin. Aktif kanama durduktan sonra, serum fizyolojik ile burun lavajı ve burun içi nemlendirici merhemler kullanılmalıdır. Uzun süren ve sık tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka çocuk doktorunuza başvurun”.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6070 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim