• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Çocuklarda görülen “rotavirüs” bu mevsimde artıyor

Çocuklarda görülen “rotavirüs” bu mevsimde artıyor
Kış ayları, çocukların soğuk havalarda, erken saatlerde uyanarak okula gittikleri, kalabalık ortamlarda bulundukları dolayısıyla hastalıklara karşı daha korumasız oldukları aylardır.

Bu dönemde sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan “Rotavirüs”, dünya üzerinde çocukların %80’inin 5 yaşına kadar geçirdiği bir hastalıktır; çocuk ölümlerinin de önde gelen nedenlerinden biridir. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Akyol, dikkat edilmesi gereken bu bulaşıcı hastalık hakkında bilgi verdi.

Hastalığın Bulaşma Riski Yuvalarda Alt Değiştirmelerle Artıyor
Hastalığın kuluçka döneminin iki günün altında olduğunu söyleyen Uz. Dr. Akyol, genellikle önce ateş ve kusma sonra da ishalin görüldüğünü belirterek; özellikle bebeklerde hastalığın seyrinin daha ağır olduğunu vurguladı. “Rotavirus” ün çoğu zaman yiyeceklerle değil, insandan insana ya da enfekte yüzeylerde canlı kalarak insanlara bulaştığını bu nedenle örneğin yuvalarda alt değiştirmenin bulaşma riskini çok arttırdığını vurgulayarak; ” Hastalığın bulaşması hijyen, el yıkama ve izolasyon ile engellenebilir. Hasta çocuklar okula ya da yuvaya gitmemelidir. İshal bittikten sonra 3 gün daha dışkı yoluyla bulaşma olabileceği ve “Rotavirüs”e bağlı şikâyetler başlamadan bulaştırıcılığın başladığı unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Antibiyotikler “Rotavirüs” Tedavisinde Gereksizdir
Uz. Dr. Akyol kesin tanının dışkı testi ile konduğunu söyleyerek hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalığın kendine özgü bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedavide gereksizdir hatta ishal ve kusmayı kötüleştirebilirler. Yapılması gereken şey kusmanın yoğun olduğu dönemde mideyi dinlendirdikten sonra ağızdan çok yavaş (5 dakikada bir tatlı kaşığı) sıvı vermektir. Sıvı kaybının çok olduğu dönemlerde verilmesi en uygun sıvı tuzlu şekerli karışımlardır. Bunlar çocuk tarafından alınmadığı takdirde pirinç suyu, meyve çayları, az yoğurtlu ayran verilebilir. Su ve tuz alımının dengesine özen göstermek gerekir. “Rotavirus” salgınları olduğunda sağlıklı çocuklara probiyotik verilmesinin de hastalığı engelleyebildiği görülmüştür.”

Uz. Dr. Akyol, “Rotavirüs” Tedavisinde Anne Babalara Şu Tavsiyelerde Bulundu;

İyileşmeye büyük katkısı olan anne sütü kesinlikle kesilmemelidir.
İshalde sıkı diyetler önerilmemektedir ama yağlı ve şekerli yiyeceklerden bir miktar kaçınmak gerekir.
Diyetin çocuğun tolere ettiği şekilde geliştirilmesi önemlidir.
Anne babaların kilo kaybı ve iştahsızlıkla ilgili endişeleri olsa da bu süreçte önemli olan çocuğun yeterince sıvı almasıdır. Çocukların, kilo verseler bile hastalık sonrası süratle bu kiloların geri aldıkları unutulmamalıdır. Ayrıca çocuğu yemesi için zorlamak kusmaya neden olabilir.
Probiyotik kullanımının hastalığın süresini bir gün kadar kısalttığı ve şiddetini azalttığı gözlenmiştir.
Sıvı kaybı olmadan hemen damar yolundan sıvı vermek gereksizdir ancak sıvı kaybı başladığı noktada ağızdan rehidratasyon tekniği (az az sık sık içirmek) etkisiz hale gelirse damar yolundan sıvı verilmesi gerekebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim