• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat!

Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat!
Uzmanlar, çocuklara yaz kıyafeti alımında kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek, anne-babaları kıyafet seçiminde uyarıyor.

 

Gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyalar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak, kanseri tetikliyor.

KUMAŞ SEÇİMİNE DİKKAT EDİN
 
Uzmanlar,  yaz aylarında ve önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyarıyor. Masum gibi görünen kıyafet alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, iç piyasada satılan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocukların sağlığını etkilediğini belirtiyor. Kıyafetlerde kullanılan kanserojen etkili azo boyar maddeler, alerjik kumaş boyaları ve kumaşın terbiyesi ya da son işlem sırasında kullanılan ağır metal içeriyor. 

HALKIMIZ NE KADAR BİLİNÇLİ?
 
Uzman Dr. Fatih Kolbay ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin giyimi  bu yıldan itibaren daha bir önem kazanmış belirtiyor. Tek tip standart öğrenci üniformasının çağdaş olmadığı gerekçesiyle Milli Eğitim tarafından terk edilmesiyle, okullarda giyim tercihleri  tamamen veli ve öğrenci  arzusuna bırakılmış olduğunu belirten Kolbay: 
“Bu durum, sağlıklı öğrenci giyimi konusunda halkımızın ne derece bilinçli ve bilgili olduğunu ortaya çıkaracak bir turnusol kağıdıdır. Çünkü, ülkemizdeki iklim koşulları coğrafya farklılığına göre büyük oranda değişiklik arz ediyor." diye konuştu.

YAZIN İNCE PAMUKLU PENYE GİYDİRİN

Kolbay: “Yaz mevsiminde ince pamuklu penyelerin tercih edilmesi, sağlık açısından önemlidir. Sentetik naylon karışımlı giysiler ise, sıcak geçen günlerde terlemeye neden olur. Bu nedenle öğrencilerimizde, terlemeye bağlı  kaşıntılı cilt  ratsızlıkları ve allerjik döküntüler  bu mevsimlerde çok görülmektedir. Sıcak geçen havalara, hijyenik olmayan bilinçsiz giyim tercihleri eklendiğinde,  rahatsızlıklar daha da artmaktadır. Fazla güneş alan bölgelerde renk tercihleri de fazlasıyla önemlidir. Aşırı ışığı yansıtan açık pastel renkli elbiselerin giyilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından  her zaman daha faydalıdır. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle öğrenci sağlığını ikinci plana itmesine izin verilmemelidir.” diye konuştu.

POLYESTER ORANI % 15'İ GEÇMEMELİ

Okul giyimi için seçilen kumaşlarda kullanılan sentetik polyester karışımı görünüşte dayanıklılık, şekil ve kaliteyi arttırdığını belirtenKolbay sözlerini şöyle sürdürdü "Ancak kimyasal polyester içeriği % 15'i asla geçmemelidir. Bu oran üzerinde çocuklarımızın cilt sağlığı ve hijyeni bozulmaktadır. Ayrıca hem uzun süre oturan, hem de hareketli olan okul çağı çocuklarımızın giyiminde,  esnek  likra  katkısı,  yüksek maliyeti nedeniyle terkedilmekte veya oldukça düşük tutulmaktadır. Oysa  likra katkılı okul giysilerinde bu oran mutlaka % 15 veya üzerinde olmalıdır. İdeal olarak, okul giyimi için kullanılacak kumaşlarda pamuk içeriği en az % 75 ve üzeri, esnek likra katkısı % 20 civarı ve sentetik polyester % 5 veya daha altında olmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim