• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Çocukları bulaşıcı hastalıklardan koruma yolları

Çocukları bulaşıcı hastalıklardan koruma yolları
Mevsim rotamızın ilkbahara döndüğü şu günlerde, çocukları enfeksiyonlardan korumak için bağışıklık sistemlerini güçlü kılacak destekler gerekiyor. Protein ağırlıklı bir beslenme düzeni,...

Mevsim rotamızın ilkbahara döndüğü şu günlerde, çocukları enfeksiyonlardan korumak için bağışıklık sistemlerini güçlü kılacak destekler gerekiyor. Protein ağırlıklı bir beslenme düzeni, vitamin takviyesi ve dinlenme etkili sonuç veriyor

Kışı geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi solunum yolu enfeksiyonları da atağa kalkıyor. Bağışıklık sistemleri daha hassas olan çocuklar da ilkbaharı bulaşıcı hastalıklarla karşılıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. İbrahim Cingöz ve Dr. Sabahat Karakaşlılar; mevsim değişimlerinde çocukları hastalıklardan korumak için alınması gereken önlemleri anlattı:

OKULA GÖNDERMEYİN
Ara mevsimlerde, hastalıkların çabuk yayılmasının en önemli nedenlerinden biri, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın fazla olmasıdır. Özellikle okul dönemindeki çocuklar, hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu yüzden hasta çocukların okula gönderilmemesi ve diğer çocuklardan uzak tutulması gerekir.

EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Çocukların, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için her yere dokunmamaları gerekir. Nefes yoluyla veya hapşırıkla havada asılı kalan mikroplar, kolaylıkla ellere bulaşır. Çocuklarınıza ellerini nasıl yıkaması gerektiğini öğretin.

TAKVİYE GEREKİYOR
Ekinezya, mürver çiçeği ve ekstra C vitamini içeren besin takviyeleri, çocukların bağışıklı sistemlerini güçlendirmekte etkili olur. Bal yedirmek ya da ballı süt içirmek ise solunum yolu yumuşaklığını artırarak enfeksiyonlardan korur. İştahsız çocuklara ise vitamin takviyesi gerekir.

PROTEİNLE BESLEYİN
Kışın yavaşlayan metabolizma, enfeksiyonlara karşı direnç oluşturuyor. Protein grubu ise bu noktada çocuklar için yararlı besin öğeleri içeriyor. Hayvansal gıdalardan elde edilen proteinler arasında et, süt ve yumurta bulunuyor.

SIVI TÜKETİMİ ARTSIN
Çocuklar hastalanınca iştahları da azalıyor, dolayısıyla daha az sıvı alıyorlar. Oysa böyle durumlarda, daha fazla sıvı almaları gerekir. Bu ihtiyacı gidermek için taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları (papatya, adaçayı, ıhlamur) ve ballı süt içirilebilir. Böylece çocuk hem kalori, hem de sıvı gıda almış olur.

ANTİBİYOTİĞE SARILMAYIN
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90'ını viral enfeksiyonlar oluşturuyor ve antibiyotikler etki etmiyor. Çocuğun ateşi çıktığında, öksürdüğünde ya da hapşırdığında hemen antibiyotik kullanmak ise antibiyotiklerin bakterilere karşı etkisini azaltıyor.

ATEŞİ ÇIKARSA...
Doktor kontrolünde olmadan çocuğunuza antibiyotik vermeyin. Ayrıca çocuğun ateşi yükseldiğinde ya da öksürüğü şiddetlendiğinde hemen doktora götürün.

İNCE BİRKAÇ KAT GİYDİRİN VE DİNLENDİRİN
Mevsim değişimlerinde çocukları tek bir kalın kat yerine ince birkaç kat giydirmek daha doğru olur. Kat kat giydirilen ince giysiler arasındaki hava ısındığı için, tek kat kalın giysiden daha sıcak tutar. Vücut ısısı arttığında, ince katlardan birini çıkararak ısısını dengelemek de mümkün olur. Gribal enfeksiyonlar sonrasında vücudu toparlamak için de dinlenmek ve normalde harcanan eforu azaltmak gerekiyor. Bu yüzden çocuğunuz kendisini iyi hissetse de onun evde dinlenmesini sağlayın.

SIRTI AĞRIYANA AKILLI MİNDER!
Sırt ağrısından dert yananlar artık akıllı masaj minderi ile rahatlıyor. Akıllı yaşam konseptli ürünler geliştiren Oregon Scientific imzalı masaj yastığı; sırtın üst ve alt bölümleri, omuzlar, baldırlar ve ayaklar üzerinde etkili oluyor. Akıllı yastığın, iki hareketli ve dört noktalı dairesel masaj özellikleri bulunuyor. Ürün Oregon Scientific'in sitesinde satılıyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim