• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Çocukları tabletten, laptoptan uzak tutun!

Çocukları tabletten, laptoptan uzak tutun!
Amerikan Pediatri Birliği, 2 yaşından küçüklerin tablet, cep ve TV’lerden uzak tutulmasını, daha büyük çocukların günde 2 saatle sınırlanması çağrısı yaptı. Türkiye’de uzmanlar ‘Çocukları ekran başında tutanlar ebeveynleri’ diyor.

DAMLA YUR

Amerikan Pediatri Birliği bebeklerde ve çocuklarda artan teknoloji ve internet kullanımının önüne geçmek adına bir tavsiye kararı aldı. ABD'deki çocukların sosyal medya, internet, tablet PC ve cep telefonu kullanımının son 2 yılda 3 kat arttığına işaret eden pediatristler, ailelerin, çocuklarının elektronik cihaz ekranların başında geçirdikleri zamana sınırlama getirmeleri gerektiğini bildirdi.

Amerikan pediatristler artışa bağlı olarak aşırı medya kullanımının çocuklarda obezite, zayıf okul performansı, saldırganlık ve uyku eksikliğine sebep olduğunu öne sürüyor. Ailelerin çocuklarına medya kullanımı konusunda sınır koyması gerektiğini söyleyen uzmanlara göre bu sınırlar, yemek sırasında ve yatmadan önce cihaz kullanmamak, çocukluk dönemlerinde sosyal medya sitelerine girmemek şeklinde.

'Tablet bilgisayarla yemek yediriyorlar'

Ailelerin çocuklarına televizyon, tablet bilgisayar gibi elektronik cihazlar eşliğinde yemek yedirdiklerine dikkat çeken Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, tespitlerini şöyle aktarıyor:

"Özellikle iştahsız çocuklarda aileler çocuklarına yemek yedirebilmek için dalgın oldukları süreleri yakalamaya çalışıyorlar. Bu dalgınlığı da elektronik ekran karşısında sağlamaya çalışıyorlar. Son dönemlerde Türkiye'de de tablet bilgisayarlar ebeveynlerin çocuklarına yemek yedirmek için yıllarca kullandıkları televizyonun yerini almış durumda.

Her ikisinin de bu amaçla kullanılması yanlış. Çocukta 'masa adabı' gelişmiyor. Aileler, bu yaptıklarıyla, çocuğun yemek yeme konusunda göstereceği direnci, oyalayarak kırmaya ve daha kısa zamanda yemesini sağlamaya çalışıyor. Kısa süreli bir çözümdür ve direnç kırılmaz."

Klavye kullanıyor ama konuşamıyor!

Çocuk ve Ergen Psikologu Sinem Demirel, özellikle son dönemlerde görüştüğü çocuklarda internet ve teknolojik cihaz kullanımına bağlı olarak ciddi fizyolojik ve psikolojik sorunlar tespit ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle tablet bilgisayarların, 'derinlik algısı daha oluşmayan' dediğimiz 0-2 yaş grubundaki çocuklar tarafından kullanılması, ciddi sorunlara sebep olur. Beyin gelişiminin yüzde 90'ı 0-6 yaş arası sağlanır. Bu sebeple özellikle 0-6 yaş arası kullanımı aileler sağlamamalı. 0-6 yaş sonrası da yarım saat, iki saat arası son derece kısa ve planlı şekilde çocuklarını bu cihazlara maruz bırakmalıdırlar.

Elektronik cihazlarla içli dışlı olan ya da aile tarafından sınırsızca maruz bırakılan çocuklarda oluşan en ciddi sorun konuşma bozukluğu. Çocuğun geç, bazen hiç konuşmadığını görüyorum.

Yani klavye kullanabilen, konuşamayan çocuklarla karşılaşıyoruz."

2 yaş altına yasak

Çocukların ekrana baktıkları süreyi de sınırlamak gerektiğini belirten pediatristler, ekrana bakışın günde 2 saatten daha az olması ve 2 yaşından küçük çocukların hiçbir şekilde TV ya da internet ekranına maruz kalmaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca televizyon ve internet erişimli cihazların, çocuk yatak odası dışında tutulması gerektiği de ifade ediliyor.

Türkiye'deki çocuk doktorları ise Milliyet'e yaptıkları açıklamalarda, ailelerin çocukları oyalamak için elektronik cihazların ekranları karşısında vakit geçirmelerine ortam sağladıklarına dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3353 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim