• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Çocukların dişlerine çürük karne!

Çocukların dişlerine çürük karne!
İlköğretim çağındaki çocuklarda yapılan geniş kapsamlı tarama çalışması, yarının büyüklerinde yaygın diş sağlığı sorunu bulunduğunu ortaya koydu.

Ankara'da 30 bine yakın ilköğretim birinci kademe öğrencisinin tarandığı çalışmada, çocukların hemen tümünde bir çürük ve bir de kayıp diş tespit edildi.

Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından Başkentteki ilköğretim okullarının birinci kademesinde öğrenim gören 30 bine yakın çocuk, ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi. Taramada, çocuklarda kayıp ve çürük diş bulunup bulunmadığına da bakıldı.

Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Murat Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, tarama sonucunda çürük ve kayıp diş ortalaması 2.83 olarak bulundu.

Bunun, hemen her çocukta en az bir çürük, bir de kayıp diş bulunduğu anlamına geldiğini belirten Yılmaz, ''Bu oran, gelişmiş ülkelerdeki oranın en az 2 katı daha fazla'' dedi.

Yılmaz, taramadan geçirilen 10 bin çocukta ise toplam 16 bin çürük, 3300 kayıp, 8 bin 500 de dolgu tespit edildiğini bildirdi.

AİLELERE ÖNERİLER
Çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunmasında ailelere büyük görevler düştüğünü kaydeden Yılmaz, şu uyarıları dile getirdi:

''-Bebekler 6-8 aylıkken yani dişler ağızda görüldüğünde, sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri, en azından çiğneme yüzeyleri temiz ve ıslak bir tülbent ya da gazlı bezle silinip temizlenmelidir.

-Diş fırçası kullanımına çocuğun arka dişleri çıktıktan sonra, yani ortalama 2.5-3 yaşında başlanması gerekir.

-Çocuklar, ağız büyüklüklerine uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçası kullanmalıdır.

-Çocuklar için sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce sadece üçer dakikalık etkin bir fırçalama yeterlidir.

-Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılmalıdır.

-Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez.

-Leblebi büyüklüğünde diş macunu fırçalama için yeterlidir.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2736 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim