• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Çocukların kulağına güzel sözler fısıldayan başhekim

Çocukların kulağına güzel sözler fısıldayan başhekim
Doğuştan işitme engeline sahip çocukların duymasını ve konuşma eğitimi almasını sağlayan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Özgür Yiğit, bu çocukların gelişimi için erken tanının önemine dikkat çekiyor.

Bu, aslında yeniden doğuşun hikâyesi... Çünkü işitme kaybı ile doğan bebekler, 2 yaşına kadar kulaklarına duyma implantı takılmazsa sağır ve dilsiz olarak yaşamlarını sürdürmeye mahkumlar. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Özgür Yiğit, işte bu çocukların yeniden doğmasına aracılık ediyor. Şimdiye kadar 140 çocuğun duymasını ve konuşmasını sağlamış. Yiğit, çocuklar tarafından "kulağımıza güzel sözler fısıldayan doktor" olarak tanınıyor. Çünkü çocuklar kulaklarına implant takıldıktan sonra ilk onun sesini duyarak başlıyorlar yeni hayatlarına. Ondan önceleri, hayatları derin, kocaman bir sessizlik çığlığı...

2 YAŞINDA YENİDEN DOĞDU
Muhammed Arıboğa 5 yaşında. Ona 3 yıl önce kulak implantı takılmış. Annesi Şefika Arıboğa, Muhammed'in işitme engelli olduğunun doğduğunda yapılan sağlık kontrolünde tespit edildiğini söylüyor. Bunu öğrenince, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yolunu tutmuşlar. Başhekim ve Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Özgür Yiğit, Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ve ücreti SGK tarafından ödenen kulak implantı operasyonu için gerekli çalışmaları başlatmış. Önce Muhammed'in kulağına dışarıdan bir işitme cihazı takmış. Ve Muhammed 6 aylıkken işitme eğitimi derslerine başlatmış. 2 yaşındayken de implantı iç kulağına ameliyatla yerleştirmiş. Muhammed şimdi, duyabildiği gibi konuşabiliyor da. İlk olarak Özgür Yiğit'in sesini duymuş. İmplant takıldıktan sonra 'kulağına sevgi sözcükleri fısıldayan doktor'a gülümsemiş. Sonra da Özgür Yiğit'in adını 'kulağıma fısıldayan doktor' koymuş. 2 yaşında yeniden doğan Muhammed ile annesi şimdi çok mutlu.

BİR AYLIKKEN FARK EDİLDİ
Muhammed ile aynı kaderi paylaşan diğer bir çocuk ise 5 yaşındaki Mert Çalışkan. Mert de doğuştan işitme engelli. 2 yaşına kadar hiç konuşmamış. Mavi gözlerinin altında sessizliğin çığlığı var. 1 aylıkken durumu fark edilmiş. İşitme cihazlarıyla eğitime tabi tutulmuş ve sonra yine Özgür Yiğit'in ellerine teslim edilmiş. Annesi Hatice Çalışkan, "Çok zor bir süreç. Ama çocuklarımızın yeniden doğmasını sağlıyor. İlk teşhis çok önemli. Teşhis konulduktan sonra doktorlarımız çocuklarımızı konuşturmak için ellerinden geleni yapıyor" diyor. "Türkiye'de yılda binin üzerinde işitme engelli çocuk doğuyor. Bunların sadece 140'ı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yeniden doğdu. Muhammed ve Mert bu çocuklardan sadece ikisi" diyen Başhekim Yiğit de sözlerini şöyle sürdürüyor: "Onlar beni çok seviyor. Hep ziyaretime geliyorlar. 'Nasıl kulağımıza fısıldamıştın ama' deyip şaka bile yapıyorlar. Bunlar 'anne, baba' demeden 'doktor' demeyi öğrenen çocuklar. Şimdi bülbül gibiler" diyor.

"ÇOCUKLARINIZI SAĞIR-DİLSİZ OLMAYA MAHKÛM ETMEYİN"
Başhekim Özgür Yiğit, uyguladıkları tedavi sürecini şöyle anlatıyor: "Bakanlık, yeni doğanda işitme taraması yapılmasını şart koşuyor. Erken tanı hayat kurtardığı gibi yeniden doğmayı da sağlıyor. Henüz 1 aylıkken çocuğa işitme engelli tanısı konuluyor. Tedavi süreci başlıyor. 6 aylıkken dış kulağa işitme cihazı takılıyor. İşitme dersleri başlatılıyor. 1.5-2 yaşına geldiğinde artık çocuk implant takılması için hazır hale geliyor. Ameliyata, cerrah, odiyolog giriyor. Cihaz, iç kulağa takılıyor. Bu, dışarıdan gelen sesi elektrik enerjisine çevirip, iç kulaktan işitme sinirine ulaştırıyor. Diğer parça ise dış kulağa yapıştırılıyor. İlk 6 ay cihazın ses frekansları takip ediliyor. Çocuğun işitme eğitimi başlıyor. Eğitim sürekli takip ediliyor. Devlet bu çocukları işitme engelli özel eğitim merkezlerine gönderiyor. Ücretini de devlet ödüyor. Sonraki süreçte işitmenin başlamasıyla konuşmaları da başlıyor." Başhekim Yiğit, uyarmadan da edemiyor. "İşitme kayıplı çocuğa, 6 yaşına gelene kadar işitme cihazı takılmalı, tedavi süreçleri takip edilmeli. Kulağına implant takılmazsa, bu çocuklar hayatını duymadan, konuşmadan geçirmeye mahkum edilmiş olur. Lütfen çocuklarınızı erken tedaviye getirin. Onların yeniden doğmasına engel olmayın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2440 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim