• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Çoğul gebelik kader değil

Çoğul gebelik kader değil
Belçikalı tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Paul Devroey, tüp bebek uygulamalarında çoğul gebeliğin bir kader olmadığını belirterek,

''İdeal durum her seferinde tek bebek doğumunun gerçekleşmesidir. Bu tedavideki hedef budur. Çünkü tek doğan bebekler, normal ağırlıkta doğarlar ve yaşamlarının ileri dönemlerinde de bu bebeklerde komplikasyonlar çok daha az olur'' dedi.

Bilimsel bir toplantı için Türkiye'de bulunan Prof. Dr. Devroey, yaptığı açıklamada, tüp bebek uygulaması olarak adlandırılan yapay döllenmenin daha çok kadınlardaki kısırlık durumunda uygulanan bir yöntem olduğunu hatırlatarak, bu yöntemde dışarıda döllenmiş yumurtanın rahme yerleştirilerek gebeliğin oluşturulduğunu anlattı.

''Tüp bebekte çoğul gebelik bir kader değil'' diyen Devroey, tüp bebek uygulamalarında ''ne kadar çok embriyo olursa o kadar iyi olur'' düşüncesinin doğru olmadığını söyledi.

Devroey, şunları kaydetti:

''İdeal durum her seferinde tek bebek doğumunun gerçekleşmesidir. Bu tedavideki hedef budur. Çünkü tek doğan bebekler, normal ağırlıkta doğarlar ve yaşamlarının ileri dönemlerinde de bu bebeklerde komplikasyonlar çok daha az olur. Eğer birden fazla embriyo elde edilmişse bu embriyoların dondurulması gerekir. Böylece eğer gebelik gerçekleşmezse bunlar kullanılır ya da daha sonra ikinci bebek istendiğinde bu embriyoların kullanılması mümkündür. Bu embriyoların kullanılması her açıdan kolaydır ve tedavinin maliyeti çok daha düşüktür.''

Devroey, tüp bebek uygulamalarında kadının yaşının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, 36 yaş altındaki kadınlara tek embriyonun yerleştirildiği durumlarda gebelik oranının yüzde 40 olduğunu kaydetti.

36 yaş üzeri kadınlarda ise gebelik oranlarının büyük bir düşüş gösterdiğini ifade eden Devroey, bu nedenle genç yaşlardaki kadınlara uygulanan tedavilerde gebelik şansının arttığını söyledi.

Devroey, 36 yaş altında tüp bebek uygulaması gören kadınların yüzde 85'inin bir denemede gebe kalabildiğini ama 42 yaş ve üzeri kadınların ancak yüzde 5'inde gebelik oluşabildiğini anlattı.

Tüp bebek uygulaması sırasında kullanılan ilaçların yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromuna da neden olabildiğini ifade eden Devroey, bu nedenle yumurtaların ve embriyoların dondurularak saklanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Devroey, tüp bebek uygulamalarında doğru teknik kullanılarak çoğul gebelikler ve overlerin aşırı uyarılması sendromunun engellenebileceğini dile getirerek, erkek kısırlığı durumlarında uygulanan tüp bebek yöntemlerine de işaret etti.

Tüp bebek uygulamasının çiftlerin psikolojilerine ve bazı tetkiklerin durumuna göre 6-9 kez arasında denenebileceğini belirten Devroey, ayrıca iki uygulama arasında da en az 3 adet döneminin geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yumurta dondurulması tekniğine de dikkati çeken Devroey, günümüzde kanserli hasta sayılarının arttığını, bu nedenle kadınlara böyle bir şans verilmesinin önemli olduğunu söyledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim