• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Çok ilaç kullananın maaşı düşüyor!

Çok ilaç kullananın maaşı düşüyor!
Fazla ilaç kullanımının cüzdanınıza zararı olabilir. SGK, kullandığınız ilaçlardan birden fazla katılım payı alıyor. Ayrıca emekliyseniz ilaç katılım payı emeklilik aylığınızdan kesiliyor. Yani maaşınız azalıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan bütçe rakamlarına baktığımızda sağlıkharcamaları dikkat çekiyor. Nitekim 2015 yılında sağlık harcamalarının 56 milyar TL civarında olması öngörülüyordu. Bu tutarın yaklaşık üçte biri ise ilaç harcamalarından oluşuyor: 18 milyar TL. Geçen sene yani 2014 yılında ise ilaç harcamaları 15 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Reçete başına düşen ortalama maliyet ise 47 TL civarındaydı.
İlaca harcanan tutarların bu denli yüksek olması, devleti vatandaşın cüzdanına yönlendiriyor. Hem harcamaları bir nebze olsa finanse etmek hem de gereksiz ilaç kullanımını engellemek için SGK vatandaşlardan ilaç bedelleri üzerinden katılım payı alıyor.

İlaç katılım paylarının tutarı ne kadar?

Eğer SGK'dan emekli aylığı, ölüm aylığı/geliri, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin yüzde 10'u tutarında katılım payı alınıyor.
Eğer işçi, memur, bağımsız çalışan veya sadece genel sağlık sigortalısı iseniz sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin yüzde 20'si tutarında katılım payı alınıyor.
Tabii ilaç katılım payı bunlarla bitmiyor.
Ayrıca her bir reçete için; 3 kutuya kadar (3 kutu dahil) temin edilen ilaçlarda 3 TL, 3 kutuya ilave edilen her bir kutu ilaç için ise 1 TL olmak üzere ekstra katılım payı var.
Yani doktorunuz sizin için bir reçete düzenlediyse her halükârda ekstra 3 TL katılım payı ödüyorsunuz. Eğer reçetedeki ilaç sayısı üçten fazlaysa üçü geçen her bir ilaç için de 1 TL katılım payı daha ödemeniz gerekiyor.

Katılım payı alınmayan ilaçlar neler?  

Katılım payı hastaların moralini bozan ve bazen cüzdanları zorlayan bir uygulama. Ancak reçeteye yazılan her ilaçtan katılım payı alınmıyor.
Buna göre sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar için katılım payı söz konusu değil.
Örneğin; tüberküloz (verem), kanser, astım, kronik böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardan katılım payı alınmıyor.
Bunun yanı sıra aşağıdaki hallerde de ilaç katılım payı yok.
 Yatarak tedavilerde kullanılan ilaçlardan,
 İş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü tedavisinde kullanılan ilaçlardan,
 Afet ve savaş hallerinde kullanılan ilaçlardan,
 Organ, doku ve kök hücre naklinde kullanılan ilaçlardan,
 Tetkik ve tahliller ile diğer tanı yöntemlerinde kullanılan ilaçlardan

Emekliyseniz katılım payı maaşınızdan kesiliyor
Katılım payının ödenme şekli, kişinin sigortalı veya emekli olmasına göre değişiyor.
Eğer SGK'dan emekli aylığı, ölüm aylığı/geliri, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız ilaç katılım payı, almış olduğunuz aylıktan/gelirden kesiliyor. Dolayısıyla kullandığınız ilaç miktarı arttıkça aylığınız da azalıyor. Bu sebeple çoğu emekli bankadan emekli maaşlarını çekerken az yattığını fark ediyor ve sebebini araştırınca da kullandıkları ilacın bedelini ödediklerini anlıyorlar.
Eğer işçi, memur, bağımsız çalışan veya sadece genel sağlık sigortalısı iseniz ilaç katılım payı maaşınızdan kesilmiyor. Bu durumda olanların katılım payı, sözleşmeli eczaneler tarafından ilacı aldığınız esnada tahsil ediliyor. Mehmet Bulut / Meydan Gazetesi

Bu haber toplam 2517 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim