• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Çöpteki salatalık katil mi kurban mı

Çöpteki salatalık katil mi kurban mı
Son birkaç haftada 26 can alan EHEC bakterisinin kaynağı hakkında belirsizlik sürüyor.

Salgının başından beri ilk kez bir gıda ürününde, mutasyona uğramış EHEC bulundu. Ancak Almanya’da bir ailenin çöpündeki salatalıkta bulunan bakterinin hasta olan aile fertlerinden salatalığa mı yoksa salatalıktan aileye mi bulaştığı meçhul.

BUGÜNE kadar Almanya’da 25, İsveç’te de 1 kişinin ölümüne neden olan bakterinin nereden bulaştığı hakkında belirsizlik devam ediyor. Sebze filizleri, salatalık ve sebzeler üzerinde şüphe devam ederken, henüz kesin kanıtlar ortaya konamadı. Dün Saksonya-Anhalt eyaletinden gelen yeni bir haber, dikkatleri bir kez daha salatalıklara çevirdi. Eyaletin başkenti Magdeburg’da EHEC’ten rahatsızlanan bir ailenin çöp bidonunda bulunan salatalık parçasında, mutasyona uğramış ve son derece tehlikeli olan EHEC bakterisi (Typ O104:H4) tespit edildi. Salgının başlamasının ardından ilk kez bir gıda ürününde doğrudan bu bakterinin saptanması merak uyandırdı. Ancak bakterinin, hasta aile fertlerinden mi salatalık parçasına bulaştığı yoksa ilk önce bu salatalıkta mı bulunduğu netlik kazanmadı. 1.5 haftadır çöp bidonunda bulunan salatalık parçasına bakterinin çöpe atılmış başka ürünlerden geçmiş olma ihtimali de bulunuyor.

Kaynak bir hayvan ama hangi hayvan

Alman ARD Televizyonu’nda yayınlanan sabah programı “Morgenmagazin”e konuşan Leipzig’deki St. Georg Kliniği Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bernhard Ruf, çöp bidonunda bulunan EHEC bakterisinin hastalığın kaynağı konusunda bir ipucu vermediğini söyledi. Prof. Dr. Ruf, birkaç gün sıcak havada çöpte bekletilen yemek artıklarında bakterilerin üremesinin doğal olduğunu belirterek, “Şu an birçok çöp bidonunda benzer bakteriler bulunabilir. Yani bundan hareketle, salgına yol açan bakterinin kaynağının bulunduğunu söylemek çok yanlış. Koli basili salgınına yol açan bakterinin kaynağının, bir hayvandır. Ancak bunu bulamıyoruz” dedi.

Sirke ve karbonat satışları patladı

Alman uzman, salgının birkaç hafta içinde sona ermesini beklediğini de sözlerine ekledi. Kanlı ishale yol açan bakterinin insandan insana geçmesinin nadir bir durum olduğuna işaret eden Ruf, “Bu tür salgınlar genelde altı aydan fazla sürmez” dedi. EHEC bakterisinin kaynağının büyük bir olasılıkla sebze olmasından yola çıkan İtalya Sağlık Bakanlığı, medya aracılığı ile sebzelerin sirkeli su ve karbonat ile yıkanması gerektiği uyarısında bulundu. Bakanlığın uyarısı, bu maddelerin satışını patlattı. Sağlık Bakanlığı özellikle, salata malzemelerinin sirkeli su veya karbonata yatırılıp bekletilmesini ve bolca yıkandıktan sonra yenmesini öneriyor. Açıklamada çiğ yenen bazı sebzelerin de pişirilmesi isteniyor.

Bu uyarılar sonrası İtalyanlar sirke ve karbonat için hücum edince, hazırlıksız yakalanan marketlere sirke ve karbonat kolileri sevk edilmeye başlandı. Ülkede sebze satışları yüzde 42 gerilerken devlet, sebze yetiştiricilerine maddi yardımda bulunacağını açıkladı.

Pancar filizlerinde ‘zararsız’ı bulundu

HOLLANDA’da kırmızı pancarda da EHEC bakterisi tespit edildi. Ancak bulunan bakterinin, tehlikeli “O104:H4” tipinde olmadığını açıklayan Hollanda Sağlık Bakanlığı, yine de ürünün piyasadan çekilmesini istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim