• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Danışacak hoca bulamıyoruz ; İçgüdülerle tedavi!

Danışacak hoca bulamıyoruz ; İçgüdülerle tedavi!
Asistan hekimler, 'Tam Gün Yasası ve Performans Uygulaması' olarak bilinen, yeni yasal düzenlemelerin tıpta uzmanlık eğitimine olan etkisini incelemek...

Asistan hekimler, 'Tam Gün Yasası ve Performans Uygulaması' olarak bilinen, yeni yasal düzenlemelerin tıpta uzmanlık eğitimine olan etkisini incelemek amacıyla 'asistanhekim.org' sitesi üzerinden anket araştırması yaptı. 17 üniversite hastanesi ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı 8 Eğitim-Araştırma Hastanesi'ndeki 150 asistan hekimden, 19 farklı uzmanlık dalına yönelik bilgiler alındı. Hekimlerin yüzde 66'sı değişikliklerin uzmanlık eğitimini olumsuz etkilediğini, yüzde 31'i etkilemediğini, yüzde 3'ü ise olumlu etkilediğini belirtti. Yasal düzenleme sonrasında kadrodaki değişikliklerin sorulduğu anketten bazı çarpıcı cevaplar şöyle:

İÇGÜDÜLERLE TEDAVİ!
- İç hastalıkları asistanı: 'Gastroenterolojide muayenehanesiz hoca kalmadığı için gastroenteroloji anabilim dalı başkanı, bir nefrolog oldu. Endokrinde 1 hoca, onkolojide 1 hoca kaldı. Onlar da en az kıdemli hocalar, bilim dalı başkanı oldular. Ayrıca mesai saatlerinde olan eğitimlere artık performans azalıyor gerekçesi ile giremiyoruz. Poliklinikte bilmediğim bir hastalığı iç güdülerime göre tedavi etmeye çalışıyorum bazen. Derslere katılmak 1 saatte 6-7 hasta performansını düşürdüğü için yasak ne yazık ki.

- Ortopedi asistanı: 12 adet hocamız yarı zamanlı çalışmaya başladı. Bu hocalarımızın eğitimimize katkısı oluyordu. Şu anda 12 hocadan hiç faydalanamıyoruz.
- Göz hastalıkları asistanı: Yasa çıkmadan önce bölümde 17 profesör, doçent çalışırken bu sayı 8'e düştü. Öğretim üyeleri ücretsiz izne ayrıldı.

Hastalar oyalanıyor
'Vaka sayısında ne gibi değişikliller oldu?' sorusuna bir iç hastalıkları asistanı 'Danışılacak hoca kalmadı. Hastalar oyalanıyorlar. Tetkik istenip gönderiliyor, sonra geldiğinde 'bakarız' mantığıyla çalışılıyor. Performans var diye 6 günden fazla yatması gereken karışık vakaları yatırmamak için acilde kırk takla atılıyor' diye yanıt verdi. 'Geçen sene ile kıyaslandığında poliklinik hasta, operasyon sayısı açısından farklılık var mı?' sorusuna ise bir pediatri asistanı, 'Polikliniklerde sınırsız hasta bakılmaya başlandı. Bu yüzden özellikli vakalara zaman ayrılamıyor. Günlük hasta sayısı 50-80 arasında. Asistan sayısı yetersizliği nedeniyle servis ve polikliniklere aynı asistan bakıyor' dedi.

Melis APAYDIN / İZMİR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim