• BIST 9524.59
  • Altın 2494.526
  • Dolar 32.505
  • Euro 34.7385
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Danıştay frenledi profesör gaz verdi

Danıştay frenledi profesör gaz verdi
Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmemesini Anayasa'ya aykırı bulurken, Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, sigaradan caydıracak yeni öneriler getirdi.

Sigara yasağı ile ilgili gündem yeniden hareketleniyor. Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmemesini Anayasa'ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak yasağın getirilmesini ve uygulanmasını sağlayan Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, içenlere yönelik yeni yaptırımlar önerdi.

CAN YAKACAK ÖNERİLER

Sigara yasağını savunduğu için tiryaki-ler tarafından şiddete bile maruz kaldığını hatırlatan Prof. Dr. Orhan Kural, bildiği doğruları savunmaya devam edeceğini söyledi. Yasağın caydırıcı olması için yeni yaptırımlar listesi hazırlayarak Sağlık Bakanlığı'na gönderdiğini anlatan Prof. Kural, 4 yeni yaptırım önerisini şöyle sıraladı: "Sigara içen fakir olamaz, bu nedenle sigara içene yeşil kart ve burs verilmesin. Sigara içen memur devlet hastanesinden yararlanmasın ve içmeye devam eden çalışanlar daha fazla SGK pirimi ödesin."

MASRAF YÜZDE 50 AZALIR

Önerdiği önlemlerin dünyada uygulama örnekleri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Orhan Kural, şöyle devam etti: "Avustralya ve Yeni Zelanda'da sigara içen devlet memurlarının devlet hastanelerinden yararlanması kısıtlandı ve içmeyenlere göre daha fazla prim ödemesi getirildi." Şimdiye kadar 100'e yakın hastanede konferans verdiğini ve yönetici hekimlerle görüştüğünü belirten kural, "Başhekimler bana, sigara içilmemesi halinde hasta sayısı ve ilaç giderlerinin yüzde 50 azalacağını söylediler" diyerek işin sağlık ve ekonomi boyutuna dikkat çekti.

YASALARLA DA DÜZENLENDİ

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi açıklamasında, Anayasa'nın 13. maddesinde, temel hak ve özgürlüklerin, özlerine dokunulmaksızın ölçülülük ilkesine uygun biçimde yasayla sınırlandırılabildiğinin diğer maddeyle herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunun; 48. maddesinde ise devletin ticari işletmelerin güvenli ve kararlı bir biçimde faaliyetlerinin devamı içi önlem almakla görevlendirildiğinin belirtildiği kaydedildi.


Nepal Kralı'nın yöntemi tuttu


Sigara içenleri caydırmak için can yakıcı yeni önerilerini Sağlık Bakanlığı'na gönderen Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Sigara kutularında içmenin cinselliğe olumsuz etkisine de dikkat çekelim. Çünkü Türk halkı cinselliğe önem veriyor. Eski Nepal Kralı bu yöntemi uygulamış ve etkili sonuç almıştı" diye konuştu. Öte yandan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, başkasının hayatı pahasına sigara içmek ve içilmesine göz yummanın özgürlük değil, bilerek cana kasdetme olarak sayılması gerektiğini kaydetti. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkan Yardımcısı Sefa Saygılı da, "Yasa yumuşarsa gerisi gelir. Ülke-mizin yaptığı en önemli ve yaarlı yasalardan biri budur" şeklinde açıklamalarda bulundu. Saygılı, uygulamanın devamında yeni taleplerle yasanın hafifletilmesi ya da delinmesinin kamu sağlığı açısından da olumsuz bir tablo ortaya koyabileceği uyarısını yaptı.
 

Yeni Şafak

Bu haber toplam 2278 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim