• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Danıştay: Hizmet satın alma yoluyla personel çalıştırılamamalı

Danıştay: Hizmet satın alma yoluyla personel çalıştırılamamalı
Kadrolu Personel Dışında, Ücretleri Genel Bütçe Veya Bütçe Dışı Kaynaklarca Karşılanarak Hizmet Satın Alma Yoluyla Personel Çalıştırılamayacak.

Danıştay İkinci ve Sekizinci Dairelerinin ortak toplantısında, Danıştay Sekizinci Dairesinin 27 Kasım 2014 gün ve E.2014/6589 sayılı kararıyla;

- Yönetmeliğin 64/1. maddesinde yer alan "okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun da görüşü alınarak" ve "öğrencilerle davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş" ibaresinin yürütmesi durdurulmuştur.

Buna göre sınav, proje ve performans puanları, yani objektif ölçütler göz önünde bulundurularak belirlenen mezuniyet puanı en yüksek öğrenci, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun uygun bulmasına veya davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş olmasına bakılmaksızın okul birincisi olacaktır.

- Yine Yönetmeliğin 94/3. maddesinde yer alan; "Kadrolu personel dışında, ücretleri genel bütçe veya bütçe dışı kaynaklarca karşılanarak hizmet satın alma yoluyla çalıştırılacak personelin görevlerine ilişkin esas ve usuller sözleşmeyle belirlenir." ibaresinin yürütmesi durdurulmuştur.

Yönetmelikte yer alan bu ibareyle iş güvencesiz personel çalıştırılmasına olanak tanınmaktadır. Eğitim Sen tarafından açılan Dava dilekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, haklı biçimde, bağış uygulamalarından vazgeçilmesi amacıyla genelgeler yayımladığını, bağış toplayan okul yöneticileri hakkında disiplin soruşturması başlattığını, diğer yandan 'size yeterli personel veremiyorum, başınızın çaresine bakın' dediği ifade edilmiş, Danıştay'ın kararının gerekçesinde de;

"Yukarıda aktarılan yasal ve Anayasal düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesinden, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen ortaöğretim hizmetinin zorunlu ve parasız olduğu, herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmeti olduğu konusunda tereddüt bulunmayan bu hizmetin karşılığı olarak veya bu hizmetlerle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanmasına neden olabilecektir.

Bu itibarla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyette bulunan ve kamu hizmeti gören ortaöğretim kurumlarında kadrolu personel dışında, hizmet satın alma yoluyla sözleşme ile çalıştırılacak personelin ücretlerinin, "genel bütçe" dışında, içeriği kapsamı, dayanağı ve elde etme yöntemi belli olmayan "bütçe dışı kaynaklarca" karşılanmasının öngörülmesinde, hukuki isabet görülmemiştir." denilmektedir.

Bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, bir an önce ortaöğretim kurumlarında hizmet satın alma yoluyla "genel bütçe" dışında, içeriği kapsamı, dayanağı ve elde etme yöntemi belli olmayan "bütçe dışı kaynaklarca" karşılanan personel görevlendiremeyecektir. Yapılmış olan sözleşmeler uyarınca yapılacak ödemeler merkezi bütçeden karşılanmalı, bu amaçla öğrenci ve velilerinden para toplanmamalıdır. Bakanlık, bu biçimde sözleşme ile personel görevlendirme uygulamasından bir an önce vazgeçmeli, kadro personel istihdam etmelidir.

        Memurlar.Net - Özel

Bu haber toplam 4376 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim