• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Danıştay'ın kararı 'Tam Gün'ü kaosa sürükledi

Danıştay'ın kararı 'Tam Gün'ü kaosa sürükledi
Önce Anayasa Mahkemesi, daha sonra Danıştay'dan darbe yiyen Tam Gün Yasası'nın akıbeti belirsiz. Üniversite doktorlarının muayenehane açmasına izin verilirken Sağlık Bakanlığı, kamudakilerin ...

Önce Anayasa Mahkemesi, daha sonra Danıştay'dan darbe yiyen Tam Gün Yasası'nın akıbeti belirsiz. Üniversite doktorlarının muayenehane açmasına izin verilirken Sağlık Bakanlığı, kamudakilerin açamayacağını bildirdi. Bu açıklamanın yürütmesini durduran Danıştay ise kaosa yol açtı.

Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'ndaki "üniversite hastanelerindeki doktorların muayenehane açmalarını" engelleyen maddeyi iptal etmesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın "Kısmi iptal kararı sadece üniversitedeki doktorları ilgilendiriyor, kamudakilerin '31 Temmuz'dan itibaren muayenehane açmaları mümkün değil." şeklindeki basın açıklamasının Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulması ise tam bir kaosa yol açtı. Bir taraftan muayenehanelerin açık kalmasıyla vatandaşın çilesi devam ederken, diğer yandan Danıştay'ın kararını fırsat bilen özel hastaneler kamunun 60 bin doktoruna göz dikti. Özel hastaneler, Tam Gün'le kamu dışında bir yerde çalışması yasak olan doktorlara "Mesai sonrası bizde çalışın" teklifinde bulunmaya başladı. Bakanlık ise olayın netleşmesi için üç hafta önce Danıştay'a ulaştırdığı savunmanın sonuçlanmasını bekliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "3 hafta geçti, tık yok. 24 saat içinde tabip örgütünün talebine jet yanıt veren Danıştay, 3 hafta geçmiş olmasına karşın bir cevap vermedi." diyor.

Hastanelerde yaşanan 'Tam Gün' kaosu şöyle gelişmişti: Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusuyla Tam Gün Yasası'nda üniversite hastanelerinde mesai saati sonrası çalışmayı engelleyen ilgili maddeleri iptal etmişti. Kamudaki doktorların çalışmasıyla ilgili düzenlemelere ise dokunmamıştı. Sağlık Bakanlığı da kısmi iptal kararının sadece üniversite doktorlarını ilgilendirdiğini açıklamıştı. Ancak Türk Tabipleri Birliği, bakanlığın açıklamasının yürütmesini durdurmak üzere Danıştay'a başvurdu. Danıştay da bir ilke imza atarak bu basın açıklamasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece 10 binlerce devlet doktoruna mesai bitiminde çalışma imkanı doğdu. Yasanın ilk halinde doktorların muayenehanelerini kapatması öngörülürken, yaklaşık 2 bin doktor muayenehanesini kapatmadı. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ulusoy, Danıştay'ın Tam Gün Yasası'ndaki "Kamudaki hekimler mesai sonrası çalışamaz." hükmünü görmezden geldiğini belirtiyor. Ulusoy, bakanlığın savunmasına da benzer bir karar verilmesi halinde konunun Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geleceğini kaydediyor. Danıştay'ın kararı, doktorlar arasında döner sermayelerle ilgili de mağduriyete yol açtı. Ağustostan önce kamuda part-time çalışan hekim ortalama 3 bin lira, tam gün çalışan doktor ise ortalama 7 bin lira döner sermaye alıyordu. Ağustostan itibaren tüm doktorlar tam gün çalışacağı için muayenehanesi olsun olmasın herkes eşit döner sermaye almaya başladı. Ancak muayenehanesi olanlar 17.00'den sonra da çalıştığı için daha fazla kazanıyor. Bu durum, diğer hekimlerin tepkisini çekiyor. Bu arada Sağlık Bakanlığı, kamudaki doktorları çeken özel hastanelere çeşitli yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2811 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim