• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Dekanlardan SGK'ya tepki

Dekanlardan SGK'ya tepki
13 eczacılık fakültesi dekanı eczanelerin ticarethane gibi görülmesine karşı olduklarını açıkladı.

Türkiye genelindeki 13 eczacılık fakültesi dekanı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki yaşanan gelişmeleri bir araya gelerek değerlendirdi.

TEB Genel Merkezi'ndeki toplantının ardından basın açıklaması yapıldı. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başaran, dekanlar tarafından hazırlanan basın bildirisini okudu.

SGK ile eczaneler arasında yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirten Başaran, demokrasiden, dayanışmadan bahsedilen bugünlerde yaşanılan böylesi ''iletişimsizliği'' dikkatle ve hayretle izlediklerini söyledi.

Eczacılık mesleğinin işlevini yitirmesine, eczanelerin ticarethane gibi görülmesine ve gösterilmesine karşı olduklarını kaydeden Başaran, ''Bunun aksini yapanlar, hem mesleğimize hem bilime hem de üniversitelerde eğitim veren bizlere haksızlık etmiş olurlar'' dedi.

TEB'in 54 yıllık bir meslek birliği olduğuna dikkati çeken Başaran, örgütün Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalara bakıldığında ilaç ile alının kararlarda daha aktif rol oynamasına fırsat tanınması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'ye yayılmış olan örgütün yok sayılmasının ''eczacılık mesleğinin yok sayılması, eczacıların yok sayılması, üniversite eğitimin yok sayılması'' anlamına geleceğini savunan Başaran, bunu mesleki etik açısından uygun bulmadıklarını kaydetti.

Hükümetin ve SGK'nın sağlık bütçesi içinde önemli bir yer tutan ilaç giderlerini kısmak istediğini ifade eden Başaran, şöyle konuştu:

''Bunun için alınan önlemlerin eczacılara danışılmadan uygulamaya konulmak istenmesi eczacıların mağduriyetine yol açtığından örgütün haklı tepkilerine neden olmaktadır. Vahim olan, toplumda eczacıların eylemlerini kar hadleri düştüğü için yaptıkları imajının yaratılmasıdır. Sağlık alanında önemli kamu işlerini yerine getiren eczacıya 'para göz esnaf' imajının giydirilmesi kabul edilemez. Biz eczacılık fakültesi dekanları sağlık alanının tüm halkalarının sadece ekonomi yönü ile irdelenmesini ve ekonominin insafına bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Ülkemizin geleceği ile ilgili olarak akılcı stratejiler geliştirilmeli. Tasarruf planları yapılırken insan sağlığı asla göz ardı edilmemelidir. Eczacının geleceği sağlıklı bir toplumun ortak geleceğidir. Sağlık alanında yaratılan bu kaos ortamına bir an önce son verilmesini talep ediyor, alınacak kararlardan önce bilim çevrelerinin de fikrinin alınmasını savunuyoruz.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2041 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim