• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Denenmemiş ilaçlar hastaya yazılmamalı

Denenmemiş ilaçlar hastaya yazılmamalı
Hastalık ve Bakım Sigortası Birliği Başkanı, sağlık bakımının kesinlikle daha çok hastanın yararına göre ölçülmesi gerektiğini belirtirken, uzun vadede denenmemiş ilaçların hastalara yazılmaması gerektiği dile getirildi.

Berlin’de bir araya gelen Hastalık ve Bakım Sigortası Birliği İdari Komisyonu ile Hastalık ve Bakım Sigortası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Doris Pfeiffer yeni dönem için beklentilerini dile getirdi.

Almanya’daki tüm yasal sağlık sigortalarını temsil eden kurul ‘yeni’ hükümete seslenerek iyileştirme için sundukları çözümlerin desteklenmesini istedi. İyileştirilmesi gereken noktaları sayan kurul, riskli tıbbi ürünlerin değerlendirmesinden başlayarak sigortalar ve klinikler arasında yapılabilecek bireysel kalite sözleşmelerine kadar birçok konuya değindi. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Doris Pfeiffer, “Sağlık bakımı bundan sonra kesinlikle daha çok hastanın yararına göre ölçülmelidir. İlaç Pazarı Yasası bunun mümkün olduğunu gösterdi” dedi.

DENENMEMİŞ İLAÇLAR YAZILMAMALI

Hastaları ön planda tutan kurul, doktorların ilaçların yan etkilerini geç olmadan söylemelerini ve henüz uzun vadede denenmemiş ilaçları hastalara yazmamalarını istedi. Kurul aynı şekilde eczacıların da tıbbi ürünleri verirken dikkatli davranarak hastaların güvenliğini riske atmamaları gerektiğini vurguladı. Önem verilen diğer bir konu ise idarenin güçlendirilmesi ve maliyet düşürücü ve aynı zamanda kaliteye önem veren rekabet koşullarının oluşturulması oldu.

HASTANE SAYISI ÇOK FAZLA

OECD’nin verdiği bilgilere göre Almanya‘da diğer Avrupa ülkelerine göre çok fazla hastane olduğunu hatırlatan Dr. Doris Pfeiffer, “Özelikle kentsel alanlarda fazladan kapasite mevcut, bu fazladan kapasiteyi finanse etmek finansmanların görevi olamaz” diyerek şikayetini dile getirdi ve bu yöndede çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Hasta haklarını korumak ve geliştirmek adına yeni adımların atılması, doktorların ödeme sisteminin yenilenmesi ve ayakta tedavi yöntemlerinin modernize edilmesi de beklentilerin arasında önemli bir yer tutuyor.

Kurul, Almanya’nın hastalık sigortasının diğer ülkelerle kıyaslanmaktan korkmaması gerektiğini ve bu sistemin uygulanabildiği takdirde çok iyi yerlere getireceğini dile getirdi.

ZEYNEP ÖZDEMİR / BERLİN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2189 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim