• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Denetimli serbestlik dosyalarının yüzde 85'i madde bağımlılarına ait

Denetimli serbestlik dosyalarının yüzde 85'i madde bağımlılarına ait
Adana Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi'nin Temmuz ayı itibariyle takip ettiği dosya sayısı bin 618. Mahkemelerce gönderilen bu kararların yüzde 85'i; 128'i çocuk olmak üzere bin 382'si uyuşturucu madde kullanımını kapsıyor.

Adana Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi'nin Temmuz ayı itibariyle takip ettiği dosya sayısı bin 618. Mahkemelerce gönderilen bu kararların yüzde 85'i; 128'i çocuk olmak üzere bin 382'si uyuşturucu madde kullanımını kapsıyor. Hekimlerin talepleri doğrultusunda uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında, 'tedavi ve denetimli serbestlik' tedbiri alınıyor.

Adana'da denetimli serbestlik uygulamasından yararlananların yaklaşık yüzde 85'ini, uyuşturucu kullanmaktan ceza alanlar oluşturuyor. 2006 yılında başlanan denetimlik serbestlik sistemi ile sanıkların hapis cezası alıp cezaevine girmek yerine, tedavi, eğitim ve iş çalışmalarına katılıp, topluma kazandırılmasını öngörüyor. Böylece suç işleyenlerin yeniden topluma kazandırılması, haksız tutuklamaların sebep olduğu insan hakları ihlalleri ve ekonomik külfetin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Adana Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi'nin bu yılın Temmuz ayı itibariyle takip ettiği dosya sayısı bin 618. Mahkemelerce gönderilen bu kararların yüzde 85'i; 128'i çocuk olmak üzere bin 382'si uyuşturucu madde kullanımını kapsıyor. Hekimlerin talepleri doğrultusunda uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında, 'tedavi ve denetimli serbestlik' tedbiri alınıyor. Söz konusu kişiye rehberlik edecek uzman, şahsı uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımının etki ve sonuçları hakkında bilgilendiriyor. Aynı zamanda kişinin gelişimi ve davranışları hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek hakime sunuyor. Denetimli serbestlik, tedavinin bittiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle devam ediyor. Tedbirin uygulanma süresinin uzatılmasına da karar verilebiliyor. Ancak bu süre 3 yılı geçemiyor. Uygulamayla kişilere yüklenen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde bu tedbirden vazgeçilmesi, ertelenen hükmün verilmesi veya cezanın çektirilmesi gündeme geliyor. Şahsın bir kez ihlal hakkı bulunuyor. En yakın karakola her gün gidip imza atması, yurt dışı yasağı, teminat yatırma, ehliyete el konulması, silah bulundurmama, ikamete yaklaşmama, semt pazarına, maçlara girmeme, ücretsiz kamu hizmeti, öfke kontrol, kitap okuma gibi kararlarla gündeme gelen denetimli serbestlikte suçların yüzde 85'nin madde bağımlılığıyla ilgili olması bu hususta daha ciddi önlemlerin alınmasını gündeme getiriyor. Yardım merkezi bu doğrultuda eğitici faaliyetlere önem veriyor.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Mehmet Aslan, temel hedeflerinin bir şekilde suça karışan insanların ıslah edilerek, yeniden üretken bireyler olarak toplumdaki yerini almasını sağlamak olduğunu ifade etti. Aslan, sistemin hafif bir suça karışmış kişileri aynı yanlışı yapmadan vazgeçirmeye dönük olduğunu kaydetti. Aslan, uyuşturucu madde kullanımından gelen kişilerin tedavisinin yapıldığı Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeki yer sıkıntısının önümüzdeki ay hizmete girmesi planlanan 80 yataklı AMATEM ile aşılması çözülmesini umduklarını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın yeni yayınlanan genelgesine göre uyuşturucu aldığı düşünülen kişilerin ilk önce devlet hastanelerin de tedavisinin yapılması düşünüldüğünü anlatan Aslan, "Böylece kişi bir buçuk ay kontrol edilecek. Süre sonunda şüphelinin bağımlı olup olmadığına karar verilecek. İleri derece madde bağımlısı olan kişiler AMATEM'e sevk edilecek. Böylece bu merkezlerin yoğunlukları kısmen azaltılacak." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim