• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Depresyon ve diyabet kalbi vuruyor

Depresyon ve diyabet kalbi vuruyor
Son yılların en yaygın rahatsızlıkları diyabet ve depresyon bir araya geldiğinde yine en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp problemlerine zemin hazırlıyor.

Son dönemde bilimsel çalışmalar, depresyon ve diyabetin birlikte görüldüğü kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu; kalp nedeniyle ölüm riskinin ise 2 kat arttığını gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hakan Hasdemir, depresyon ve diyabetin kalp ölümleri üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Damar sertliğine dikkat!

Uz. Dr. Hasdemir, bu 3 rahatsızlık arasındaki etkileşimi şu sözlerle açıkladı: “Yapılan araştırmalar, halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabetin kalp hastalıklarına zemin hazırladığını gösteriyor. Sıklıkla diyabet hastalarının kolesterol seviyeleri de yüksek olduğundan, bu kişilerde kalp damar hastalığı riski de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, diyabetle birlikte kan basıncı artmakta ve böbrek fonksiyonları azalmaktadır. Bu durum ise erken dönemde “aterosklerozis”, yani damar sertliği bulgularının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Stres ve depresyon da kalp hastalıklarını tetikleyen faktörlerdir. Depresyonun vücuttaki etkileri kalp damarlarının sağlığını olumsuz olarak etkilediğinden; bu duruma, depresyonun tetiklediği aşırı alkol ve sigara kullanımıyla, fazla miktarda kalori tüketimi gibi çevresel faktörler de eklendiğinde tehlike büyümektedir. Ayrıca insülin salgılanmasındaki azalma, insülin direncindeki artış, artan multivitamin ve östrojen hormonu kullanımının damar sertliğine yol açtığı düşünülmektedir.”

Diyabet ve depresyon birbirini tetikliyor
“Diyabet hastaları depresyona maruz kaldığında kalp hastalıkları nedeniyle ölüm riskinin de artığı saptanmıştır.” diyen Uz. Dr. Hasdemir konu ile ilgili şunları kaydetti: “10 yıldan uzun süre diyabet nedeni ile insülin tedavisine devam eden hastalarda, depresyon ve diyabet birlikteliği kaynaklı en yüksek ölüm oranı gözlenmektedir. Bu hastalarda ölüm riski 4 kat artmıştır. Diğer yandan, 50- 75 yaş arasındaki kadınlarda 10 yıl boyunca yapılan geniş ölçekli bilimsel bir çalışmada ise her iki hastalığın da birbirinin gelişme riskini artırdığı tespit edilmiştir. Depresyon duygu durumu diyabet gelişimi riskini % 17 artırırken, beraberinde antidepresan ilaç kullanımı ile bu risk % 25’lere kadar çıkmaktadır.”

Düzenli kontrollerle riski azaltın!

Uz. Dr. Hasdemir, kalp hastalıkları için yüksek riske sahip olan diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

  • Kan şekeri ve kolesterol kontrollerini
  • Tansiyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırmalı
  • Günlük yaşamlarında düzenli diyet ve egzersize yer vermeli
  • Stresi azaltıcı hobi ve aktivitelere zaman ayırmalıdır.

Bu kişiler, hayata olan ilgilerinin azalmasıyla kendini belli eden depresyon durumuna girmeleri halinde, en kısa zamanda uzman doktora başvurmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3293 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim