• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Depresyonun tedavisi geciktikçe zorlaşıyor

Depresyonun tedavisi geciktikçe zorlaşıyor
Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, yüzde 20-25 oranında yaygın olan depresyonda tedavinin gecikmemesi gerektiğini söyledi.

Depresyonun, birçok sistemi etkileyebilen en önemli psikiyatrik bozukluklardan birisi olduğunu kaydeden Medical Park Tarsus Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, "Sözlük anlamı çökkünlük olan depresyon; kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyen, yaşamını ve fiziksel sağlığını bozan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyondaki kişilerin yoğun psikolojik sorun yaşamaları nedeniyle yaşam kaliteleri oldukça düşüktür. Aileleri çocukları ile yeterince ilgilenemezler. İş verimlilikleri azalır. Kişiler arası ilişki sorunları ve isteksizlikler nedeniyle yalnız yaşamak durumunda kalırlar. Bütün bu sorunlar zaman içerisinde ailenin dağılmasına, dolayısıyla toplumsal bir sorun haline dönüşmesine neden olur" diye konuştu.

YANLIŞ İNANÇLAR VAR

Depresyonun, intiharlara bağlı ölümleri, kazaları, kalp damar hastalıkları risklerini de artırdığını ifade eden Dr. Mustafa Kablan Kürklü şöyle devam etti:

"Bu bozukluğun tedavi edilme çabası birçok sorunu beraberinde getirir. Örneğin psikiyatrik tanı almanın getireceği toplumsal damgalanma, psikiyatrik bozuklukların bir takım kişilik yetersizliklerine ya da sorunları ile başa çıkamayacak kadar zayıf olmaya bağlı olduğu şeklindeki yanlış inançlar kişilerin hekime başvurmalarını engelleyen ya da geciktiren önemli nedenlerdir. Bu nedenlerle tedavisi geciken depresyon, süreğen ve dirençli hale gelmekte dolayısıyla tedavi süresi uzamakta ve işlev kayıplarının daha uzun olmasına neden olmaktadır."

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Medical Park Tarsus Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, aşağıdaki belirtilerden 5 ya da daha fazlasından yakınanların depresyon ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti:

"Hiçbir şeyden zevk almıyor, genel olarak isteksiz bir durum içinde iseniz, Kendinizi mutsuz, karamsar, kederli, gergin ve ağlamaklı hissediyorsanız, Kendinizi halsiz, yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, uykuya dalamama, uyku bölünmeleri, uyku sonrasında dinlenememe yaşıyorsanız, iştahsızlık ve kilo kaybınız varsa ya da çok yemek yiyorsanız, dikkatinizi toplamada güçlük çekiyor ve odaklanamıyorsanız, değersizlik ve suçluluk duygularınız varsa, intihar düşünceleriniz varsa, hareketlerinizde, düşüncelerinizde ve karar vermede yavaşlamanız varsa, gergin, sıkıntılı ve huzursuz iseniz, kolay ve çabuk sinirleniyorsanız, kendinize, çevrenize ve geleceğinize karamsar ve umutsuz yaklaşıyorsanız, cinsel isteksizliğiniz varsa veya ereksiyon ve ejakülasyon sorunu yaşıyorsanız, hazımsızlık veya herhangi bir nedene bağlanamayan ağrılardan yakınıyorsanız."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7537 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim