• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Devlet hastaneleri özel hastane konforuna kavuşuyor

Devlet hastaneleri özel hastane konforuna kavuşuyor
Sağlık alanındaki yeniliklerden olan Public Private Partnership(PPP) yatırım modeliyle devlet hastaneleri, özel hastane konforuna kavuşuyor.

Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı Dr. İhsan Şahin, "Yap Kirala Devret" şeklinde özetlenen sistemin Türkiye'de sağlık alanında bir devrim olduğunu ifade ediyor.

Başbakan'ın sağlık kentleri projesini açıklamasıyla Türkiye gündemine giren PPP kavramı, dünyada çok geniş ve farklı kullanımı olan bir yatırım modeli. Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanan ve "Yap İşlet Devret" modeline alternatif olan bu yatırım modeli, "Yap Kirala Devret" şeklinde özetleniyor. Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması usulünü içeren sistemde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de üretebiliyor ya da bu hizmetlerden bağımsız olarak sadece kira bedelini tahsil edebiliyor. Tıbbi hizmeti ise yine devlet veriyor; tüm doktor ve hemşire kadrosu devlet tarafından sağlanıyor.

Son 15 yıldır Türkiye'deki tüm devlet ve üniversite hastanelerinin temizlik, otopark, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme, sterilizasyon, çamaşır, yemek gibi hizmetleri hizmet alımı yoluyla özel sektöre yaptırdığına değinen Dr.İhsan Şahin, kamu özel ortaklığında ise bu hizmet alımlarının bir kez yapıldığını, sürelerinin uzatıldığını belirtiyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde Türkiye'deki projeler için ortalama süre 25 yıl.

PPP'deki kamu özel ortaklığının, hastanelerin özel sektör tarafından çalıştırılması ve özel sektörün gelen hastalardan ücret alması anlamına gelmediğini vurgulayan Dr.Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu hastaneler yine devletin hastaneleri, yani hasta kabul prosedürlerinde ve de ücret politikasında hiçbir değişiklik yok. Bu anlamda bugünkü Numune Hastanesi neyse, yarın kurulacak Etlik Hastanesi de o. Vatandaş, daha kaliteli, teknoloji açısından daha gelişmiş ve daha lüks hizmet alacak. Devlet hastanelerinde özel hastane hizmeti alacaklar diyebiliriz. Türkiye, PPP projeleriyle sağlıkta bir lig daha atlamış olacak. Bu projelerle JCI yani sağlıkta akreditasyon kriterleri olarak tanımlanan uluslararası standartların çok üzerinde hastaneler yapılacak."

Şahin, kendi altyapısı ve otomasyon sistemi olan akıllı hastanelerle rehabilitasyon alanları, spor merkezi, toplantı salonları olan büyük çaplı komplekslerin olacağını da söyledi. Bu modelle yapılacak hastanelerin özel hastaneler kadar şık ve son teknolojiyle tasarlanmış olacağına değinen Şahin, "Bu da devlet hastaneleriyle özel sektör arasındaki rekabeti artıracak. Bu rekabet ortamı da vatandaşa kaliteli hizmet olarak yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim