• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Devletin 76 bin TL inadı

Devletin 76 bin TL inadı
Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararıyla bir inşaat şirketine 33 bin TL’si faiz 76 bin TL ödeyince kusurlu bürokratlar, eski müşteşar yardımcısı şimdiki Malatya Valisi Ulvi Saran ile Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı ...

Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararıyla bir inşaat şirketine 33 bin TL’si faiz 76 bin TL ödeyince kusurlu bürokratlar, eski müşteşar yardımcısı şimdiki Malatya Valisi Ulvi Saran ile Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Haydar Mezarcı’nın peşine düştü.

8 aydır süren yazışmalardan sonuç çıkmazken, bakanlık yetkilileri para tahsil edilene kadar hukuki sürecin devam edeceğini belirtiyor.

DEVLET, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yaptığı dönemde, bir inşaat şirketinin hakedişinin mevzuata aykırı olarak kesilmesine neden olduğu iddia edilen Malatya Valisi Ulvi Saran ile Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Haydar Mezarcı’nın peşine düştü. Sağlık Bakanlığı, yasal faizleriyle inşaat şirketine 76 bin TL ödeme yaparken, 8 aydır süren yazışmalara rağmen, olayda kusuru olanlardan parayı tahsil edemiyor.

Haksız vergi kestiler

Kurumlar arası çok sayıda resmi yazışmanın yapılmasına neden olan olay, Sağlık Bakanlığı’nın 2004 yılında 23 ilde sağlık ocağı yapılmasına ilişkin ihale açmasıyla başladı. 2004 yılındaki ihaleyi, en düşük teklifi veren Çağdan Mühendislik A.Ş. kazandı. 8 ayrı hak ediş belgesi düzenleyen firmaya, ihale bedeli, yüzde 0,75 oranında damga vergisi kesintisi yapılarak ödendi. Firma, hakedişlerden mevzuata aykırı olarak damga vergisi alındığı iddiasıyla 2005 yılında Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 2007 yılında firmayı haklı bularak verginin geri ödenmesi kararını verdi. Sağlık Bakanlığı kararı temyiz etti. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, bakanlığın başvurusunu reddederek, yerel mahkemenin kararını kesinleştirdi.
Firma, kararın kesinleşmesinin ardından Ankara 16. İcra Müdürlüğü aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na ödeme emri gönderdi. Bakanlık, 2009 yılının kasım ayında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun’un oluruyla 33 bin TL’si faiz olan toplam 76 bin lirayı firmaya ödedi.

Savunma istediler

Milli bütçeden kurumlara ayrılan ödeneklerde mahkeme masrafları, faiz ve cezalara ilişkin herhangi bir kalemin bulunmaması üzerine Sağlık Bakanlığı, 76 bin TL’nin peşine düştü. Proje Yönetimi Destek Birimi’ni harekete geçiren bakanlık, hukuk müşavirliği ve teftiş kuruluna ihaleye ilişkin tüm belgelerin incelenerek, sorumluların belirlenmesini istedi. 8 ayda yapılan yüzlerce yazışma sonrasında, ödeme evrakında tahakkuk memuru olarak görülen Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Haydar Mezarcı ile dönemin Müsteşar Yardımcısı olan ve halen Malatya Valiliği görevini yürüten Ulvi Saran, olayların sorumlusu olarak belirlendi. Bakanlık, hukuk müşavirliğine gönderdiği yazıda, Saran ve Mezarcı hakkında dava açılarak 76 bin liranın tahsil edilmesini istedi. Ancak, aylardır süren yazışmalardan sonuç çıkmadı. Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği hem Saran hem de Mezarcı’dan savunma isteyerek, dosyayı yeniden incelemeye aldı.
Sağlık Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, Vali Saran ile o dönemde ihaleye ilişkin projenin koordinatörlüğünü yürüten Mezarcı’nın ödeme evrakında imzası bulunduğu için bu konudan sorumlu olduğunu ve para tahsil edilene kadar hukuki sürecin devam edeceğini söylediler.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim