• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Dikkat! Bu hastalık gözleri kör ediyor!

Dikkat! Bu hastalık gözleri kör ediyor!
Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu(YBMD), retinada meydana gelen hasar,..

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu(YBMD), retinada meydana gelen hasar ile görme alanı merkezindeki(makula) görüşün azalması sonucu oluşuyor ve genellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülüyor.

Büyük oranda yaşlılık hastalığı olarak bilinen sarı nokta hastalığı, aşırı şişmanlığa, sigara kullanımına, uzun süre güneşe maruz kalmaya, besin değeri düşük antioksidan içermeyen beslenme tarzına, hareketsizliğe, kalıtıma ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ailesinde sarı nokta hastalığı bulunan kişilerde bu hastalığın gelişme riski yükseliyor.


Sarı nokta hastalığının iki tipi olduğunu belirten Türkiye Oftalmoloji Retina Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülipek Müftüoğlu, “En sık görülen tipi “Kuru Tip Makula Dejenerasyonu”dur. Hastalık genellikle bu tiple başlar ve makula hücreleri kademeli olarak bozulur bunun sonucunda görme merkezinde bulanıklık meydana gelir. Diğer bir tipi ise “Yaş Tip Makula Dejenerasyonu”dur. Bu tipte normal olmayan kan damarları retinanın merkezinde oluşmaya başlar ve oluşan bu kan damarları retinaya zarar verir. Kuru tipe kıyasla yaş tipte görüş kaybı daha hızlı olmaktadır.” şeklinde konuştu.


Hastalık ilk etapta belirti vermeyebilir


Hastalığın erken evrelerinde eğer tek göz etkilenmiş ise belirti görülmeyebileceğini belirten Prof Dr. Müftüoğlu, “Hastalığın her iki tipi de herhangi bir acıya neden olmamaktadır, bundan dolayı ancak bir göz doktoru hastalığın erken belirtilerini gözlemleyebilir, bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenesi olunması erken belirtileri yakalamak açısından önemlidir. Kuru tip makula dejenerasyonu başlangıç safhalarında genellikle bulanık merkez görüşüne neden olmaktadır. Görüş alanının merkezi bulanık ve karanlık olabilmekte ve bu alan hastalık ilerledikçe büyümektedir. Kör noktalar giderek genişleyebilmekte; renkleri ve detayları görmek zorlaşabilmektedir. Yaş tip makula dejenerasyonunda ise diğer belirtilerin yanı sıra düz çizgiler de dalgalı görülmektedir. Ayrıca yine bu tip hastalıkta görüş kaybı hızla oluşmaktadır.” dedi.


Makula dejenerasyonunu önlemek için neler yapılabilir?


Makula dejenerasyonuna sahip kişilerin, düzenli olarak göz kontrolleri yaptırması gerektiğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Gülipek Müftüoğlu, bu hastalığı önlemek ve ilerlemesini yavaşlatmak için şu bilgileri verdi;


• Yeşil yapraklı sebze, meyve, balık, Vitamin D, E ve C, omega-3 yağ asitleri ve lutein içeren bir beslenme tarzı benimsenmelidir.
• Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Haftada en az 3 kez spor yapan kişilerde ileri yaşa bağlı makula dejenerasyonunun spor yapmayanlara oranlar %25 daha yavaş ilerlediği tespit edilmiştir.
• Sağlıklı kilo korunmalıdır.
• Tansiyon normal seviyede tutulmalıdır. 120/80’den daha yüksek tansiyona sahip kişilerde kuru tip makula dejenerasyonu riski artmaktadır.
• Sigara içilmemelidir. Yaşa bağlı olarak gelişen kuru makula dejenerayonu riski sigara içenlerde, içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazladır.
• Şapka ve güneş gözlüğü takmadan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
• Kapsamlı göz muayeneleri için düzenli olarak göz doktoru ziyaret edilmelidir.
• Düzenli olarak evde de yapılabilen ve makula dejenerasyonunu tespit için kullanıla Amsler Grid testi uygulanmalıdır.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim