• BIST 9681.89
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Dikkat dağınıklığı okulda başarısız yapabilir

Dikkat dağınıklığı okulda başarısız yapabilir
Psikolog ve Hipnoterapist Alp Ardıç, dikkat dağınıklığının okulda başarıyı olumsuz etkilediğini belirtti.

Ardıç, çocuklara bazı sorumluluklar vermek ve sosyal girişkenliklerini arttırmanın dikkat sorunun çözümünde önemli olduğunu ifade etti. Ardıç, dikkat sorunun çözümünde ödev sonrası verilecek ödüllerinde verimli olacağını söyledi.

Psikolog ve Hipnoterapist Alp Ardıç, dikkat dağınıklığının okulda başarıya etkileri ve dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan bir çocuğun nasıl fark edilebileceği konularına ilişkin olarak ANKA’ya açıklamalarda bulundu.

-ÇOCUĞUNUZUN DİKKAT DAĞINIKLIĞI YAŞADIĞINI ANLAYABİLİRSİNİZ-

Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuğun okul dönemi ile birlikte anlaşılır hale geldiğini ifade eden Ardıç, çocuğun çabuk sıkılmasının bir işaret olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ardıç, okulda yaşanabilecek problemlere ilişkin şunları söyledi:

“Okul dönemi başladığında ödevlerini yapamaz, masa başında sürekli oturmaktan sıkılır ve çeşitli bahaneler uydurarak su içme,tuvalete gitme vb.. masa başından kalkarlar,velinin yada öğretmenin baskısı ile ancak ödevleri yapabilir. Sınıfta öğretmeni dinlemez, çevresel uyarılarla hemen dikkati dağılır, arkadaşlarıyla konuşur, kalemle oynar, sırayı sallar, canı sıkıldığı için sürekli bahaneler bulup sınıf dışına çıkmaya çalışır. Başladıkları işi bitirmekte zorlanır ve biri bitmeden diğerine geçerler. Okuma yazma becerileri arkadaşlarından daha kötüdür, düzenli defter tutamaz ve yazıları bozuktur. Okurken sürekli hata yaparlar, cümlelerin sonuna başka kelimeler uydurabilirler. Ders kitaplarının yanı sıra hikâye kitaplarını da okumayı sevmezler.

Sınavlarda da dikkatsizce hatalar yaparlar, akıl karıştırıcı sorularda yanıltıcı şıkka yönelirler hemen. Dersler ağırlaştıkça zorlanmaya başlarlar ve başarısız olurlar.”

-"B12 EKSİKLİĞİ DE DİKKAT DAĞINIKLIĞINA NEDEN OLABİLİR"-

Psikolog ve Hipnoterapist Alp Ardıç, dikkat dağınıklığı yaşanan bir çocuğun velisine ve öğretmenine büyük sorumluluk düştüğünü kaydederek, velilerin ve öğretmenlerin çocuklara karşı nasıl davranılması konusunda da ipuçları verdi. Ardıç, “Çocuğun yaşadığı sorun alanlarının doğru şekilde tanımlanması önemlidir. Velinin gözlemleri, öğretmenlerin ve rehberlik servisinin tespitleri çocuğun uygun şekilde yardım alabilmesi için gereklidir. Dikkat dağınıklığı gibi sıkıntılar yaşadığından şüphelenildiğinde bir uzmana başvurmak ilk adımdır. Dikkat ve hafıza sorunu yaşayan çocukların her şeyden önce fiziksel taramaları yapılmalıdır. Örneğin vücudumuzda bulunun B12 vitamin eksikliğinin bu tip sorunlara yol açabildiği bilinmektedir. Gerekli olan tanı ve değerlendirmeler uzmanın yönlendirilmesi ile tamamlanacaktır. Bundan sonraki adım ise yaşanılan sorunlar ile baş etmek için uygun olan tedavinin programlanmasıdır. Bu konu hakkındaki en doğru ve gerekli bilgileri uzmanlardan edinmek önemlidir” dedi.

-“ÖDEV SONRASI ÖDÜL VERİMLİ OLACAKTIR”-

İlgi ve motivasyonu arttırmanın dikkatin toparlanmasında etkili olacağını belirten Ardıç, dikkat dağınıklığı yaşayan çocuğun ilgisini çeken bir konu hakkında çalışmasının sıkıcı bir konu hakkında çalışmasından daha kolay olacağını belirtti. Ödüllerin doğru şekilde kullanıldığında çocukların becerilerinin gelişmesine yardımcı olacağını kaydeden Ardıç, “Bu anlamda aile pekiştirenleri doğru kullanmalıdır. Bilgisayar, televizyon ve sevilen bir aktivite çocuklar için genellikle işe yarayan pekiştiricilerdir. Önce ödül verilirse ödeve oturmak daha zor olacaktır ama ödevini bitirip ödüle hak kazanmak daha verimli olacaktır. Derslere ve okul hayatına alıştırmak için ilgisini çeken uyaranları olumlu yönde kullanmamız gerekmektedir. Onun istediği bir oyuncak veya bir eylemi ona okula ve derslere olan düzenine bağlı bir ödül olarak verebiliriz” şeklinde konuştu.

-“DİKKATLERİNİ TOPLAYAMAYAN ÇOCUKLAR YAN YANA OTURMAMALI”-

Öğretmenlerin, sınıf düzeni içinde dikkat problemi yaşayan çocukları bir arada oturtmaması gerektiğine işaret eden Ardıç, “Bu tipte sorun yaşan bir çocuğun yanına daha aktif ilgili ve istekli çocukları oturtmalıyız. Yeni eğitim sistemimiz içerisinde ders kitaplarını incelediğimizde çok faydalı bir etkinlik düzeni vardır. Her ders kitabının birde etkinlik kitabı bulunmaktadır. Sınıf içerisinde öğretmenlerimiz bu sorunu yaşayan çocukları etkinliklere daha fazla yöneltmelerinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Bir diğer konu ise bu sorunu yaşayan çocuklara bazı sorumluluklar vermek ve sosyal girişkenliklerini arttırmak da önemlidir. Örneğin sınıf içerisindeki düzen ona kontrol ettirilebilir. Eğitsel kollarda daha fazla görevler verilebilir. Sosyal faaliyetlerin içerisinde daha aktif rol oynamasını sağlanabilir” dedi.

mynet

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5202 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim