• BIST 9530.47
  • Altın 2482.192
  • Dolar 32.4467
  • Euro 34.7961
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Dikkat doktorunuz kiralık olabilir!

Dikkat doktorunuz kiralık olabilir!
Sağlıkta kamu-özel ortaklığında sürpriz madde: Sağlık hizmetleri özel firmadan alınabilecek, doktor ve hemşire de şirket çalışanı olabilecek.

Meclis'ten geçen sağlıkta kamu-özel ortaklığını öngören yasadan sürpriz bir madde çıktı. Yasada sağlık hizmetlerinin özel sektörden alınabilmesine olanak sağlayan bir madde var. Bu maddenin taşeron doktor ve hemşire uygulamasını yaygınlaştırması ve bir sistem haline dönüştürmesi bekleniyor. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, "Bu madde kiralık doktor ve hemşire uygulamasını tüm Türkiye'ye yayar. Türkiye’nin yeni sağlık sisteminin gittiği nokta bu olur" diye konuştu. Türk Sağlık Sen de "Hekimlerin, hemşirelerin, sağlık çalışanlarının verdiği sağlık hizmetlerinin şirketlere devredilecek olması ve tüm hizmetlerin paralı hale getirilmesi herkesi vuracak" uyarısı yaptı.

Şehir hastanelerinin özel sektör tarafından yapılması ve kamu tarafından kiralanmasını öngören 'kamu özel ortaklığı' yasası sağlık çalışanları açısından da yeni bir tartışmaya gebe. Yasanın tanımları içeren 1. maddesi, tüm hizmetlerin özel sektörden alınmasının da yolunu açıyor. Yasanın görüşmeleri sırasında sık sık muhalefet milletvekilleri, bu konunun sağlık çalışanlarını kapsamayacak biçimde yeniden düzenlenmesini talep etti. Ancak bu konuda bir değişikliğe gidilmedi. Muhalefet milletvekilleri, yeni düzenlemeyle sadece doktor ve hemşirelerin değil Sağlık Bakanlığı çalışanlarının dahi özel sektör çalışanı olmasının, bir başka deyişle, 'taşeron çalışan olmasının' yolunun açıldığını belirtiyor. CHP ’li İzzet Çetin de, TBMM Genel Kurul görüşmelerinde yasanın tüm sağlık çalışanları için taşeronlaşmayı beraberinde getireceğini ifade etti ve ‘taşeron doktor, hemşire’ döneminin başlayacağını söyledi. 

Meslek odaları kaygılı...

Türk Tabipleri Birliği de, yasayla birlikte 'taşeron doktor ve hemşire' uygulamasının başlayacağını belirtiyor. TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, “Kiralık doktor ve hemşire uygulamasının yasal altyapısı kuruldu” derken; Türk Sağlık Sendikası da, dün yaptığı açıklamayla "Kamu-özel ortaklığı yasasıyla hemşirelerin, sağlık çalışanlarının verdiği sağlık hizmetlerinin şirketlere devredilecek olmasının önü açılıyor. Sağlık çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılıyor" uyarısında bulundu.

Müezzinoğlu: Doktorların çalışma sürelerini aşmamız lazım

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, Türkiye'nin 30 binlik hekim açığı bulunduğunu söyledi. Şehir hastaneleri ile fiziki sıkıntıların giderileceğini belirten Müezzinoğlu, "Bizim hekimlerimizden çok azami düzeyde istifade etmemiz lazım. Hekimlerimizin zamanını olabildiğince, yasalarla sınırlı olan çalışma saatlerinin ötesinde gönüllü çalışma süreçlerine de açmamız lazım ki; biz bu 125 bin hekimden azami verimliliği elde edelim. Yoksa biz hekimlerden azami verimliliği elde edemezsek, bu 20 bin hekim açığımız da varken sağlıkta başarımızı devam ettiremeyiz" dedi.

CHP Anayasa Mahkemesi’ne götürecek

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı’ndan, 'sağlıkta kamu özel ortaklığı yasası'nı onaylamamasını talep edeceklerini açıkladı. Kuşoğlu, “Biz CHP grubu olarak kamuoyuna konuyu mümkün olduğunca anlatacağız, muhtemelen Anayasa Mahkemesi’ne de götüreceğiz" dedi.

Hacer Boyacıoğlu / Radikal

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3499 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim