• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Dikkat! Domuz gribi tekrar edebilir

Dikkat! Domuz gribi tekrar edebilir
Uzmanlar domuz gribinin bu dönemlerde tekrar görülebileceğini söyledi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, domuz gribinin bu dönemlerde tekrar görülebileceğini belirterek, risk grubundakilerin aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Şenyiğit, "Domuz gribinin tamamen ortadan katlığını düşünemeyiz ama geçen yılki kadar ciddi bir atak oluşturmasını da beklemiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirdiğine göre tekrar ortaya çıkabilir. Bunun için grip aşısı yapılacaksa mutlaka Eylül ve Aralık ayında yapılması gerekiyor." dedi.

Şenyiğit, hafif seyreden grip ve nezleye karşı kesinlikle antibiyotik alınmamasını, nane-limon kaynatılıp içmenin en sağlıklı yöntemlerden biri olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Şenyiğit, hava değişikliği nedeniyle soğuk algınlığı ve benzer hastalıklara karşı insanların dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini söyledi. Bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Şenyiğit, "Nezle virüslerle meydana gelen bir hastalıktır ve hafif seyreder. Grip ise daha ani başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Bu iki hastalık bu dönemde görülebilir" diye konuştu. Kış döneminin yaklaşmasıyla gribal enfeksiyonlara daha çok rastlandığını anlatan Şenyiğit, bunun insanların kapalı anlarda daha fazla bulunması ve güneş ışıklarının daha az olması gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

NANE LİMON KAYNATILIP İÇİLMESİ EN İYİ YÖNTEMDİR

Grip ve nezle olgularında bir takım risk gruplarında ciddi sorunların ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Şenyiğit, yaşlılarda, akçiğer hastalığı olanlarda, şeker, böbrek hastalığı olanlarda ve çocuklarda ciddi gribal enfeksiyonların görülebileceğini kaydetti. Şenyiğit, "Bu gruplara grip aşısını tavsiye ediyoruz. Bu yılki aşı kapsamında domuz gribi de alındı. Aşı yapılması durumunda domuz gribine karşı da bir vücut direnci sağlanmış oluyor. Domuz gribinin tamamen ortadan katlığını düşünemeyiz ama geçen yılki kadar ciddi bir atak oluşturmasını da beklemiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bildirdiğine göre tekrar ortaya çıkabilir. Grip aşısı yapılacaksa mutlaka Eylül ve Aralık ayrında yapılması gerekiyor. Tek doz yapılmasını tavsiye ediyoruz. Riski son derece düşük olan bir aşıdır. Çok güvenli bir aşıdır." diye konuştu.

Yüksek ateş, kas ve baş ağrısı şikâyeti bulunan kişilerin dikkatli olmasını isteyen Şenyiğit, şunları söyledi: "Dikkat edilmesi gereken şu; gripte ve nezlede antibiyotik kullanmanın yeri yoktur. Mutlak suretle nenelerimizin önerdiği tedavi hala geçerlidir. Nane limon kaynatılıp içirilmesi en uygun yöntemdir. Ama çok yüksek ateş varsa büyük halsizlik varsa o zaman hakime başvurulmalı ve ona göre hekimin önerisiyle antibiyotik kullanılabilir. Yoksa en küçük bir nezle ya da gribal enfeksiyonda antibiyotikin yeri yoktur. Zararı vardır. Her ilaç bir kimyasal maddedir. Faydası gibi zararı da vardır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2037 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim