• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Dikkat! İkincisi zehirleyebilir

Dikkat! İkincisi zehirleyebilir
Yaz aylarının karşımıza çıkan sağlık sorunlarının başında gıda zehirlenmesi geliyor.
Sıcaklara karşı yeterince korumayan, iyi saklanmayan gıdalar, bazen sonu ölümle sonuçlanabilen besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Sıcaklarda et, süt, yumurta, balık ve tavuk gibi gıdalarda bakterilerin çok hızlı ürediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, bu tür yiyeceklerin bir ögünden sonra tekrar tüketilmemesi gerektiğini kaydetti. Furuncuoğlu, " Sıcaklar arttıkça dışarıda kalan besinler kısa sürede bozulabiliyor. Buna bağlı olarak besinlerde bakteri ve zehirler oluşabiliyor. Bu nedenle gıdaların dışarı da uzun süre bırakılmaması gerekiyor " diye konuştu.
KARNINIZ AĞRIYORSA...
Bozulan gıdaları yiyen kişilerin değişik derecelerde etkilenebileceğini dile getiren Dr. Furuncuoğlu, "İshal, kus ma, ateş, karın ağrısı en sık karşılaştığımız şikayetlerdir. Bazen hem kusma hem de ishal bir arada görülebiliyor" ifadesini kullandı.
HASTA SAYISI ARTTI
Bakterilerin uygun ortamlarda bulunmaları halinde hızla çoğalarak sağlımız için tehdit edebileceklerini ifade eden Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "Havaların ısındığı şu günlerde acile ishal şikayetiyle başvuran hasta sayısında ciddi bir artış var" diye konuştu.
TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Genellikle destek tedavileri ile düzelebileceğini dile getiren Dr. Furuncuoğlu, "İnvaziv (bağırsak tuvarından girip kana karışan bakteriler) bakteriler ile oluşanlarda ise antibiyotik tedavisi gerekebilmektedir" dedi.
1 saat içinde buzdolabına konulmalı
Sofradan arta kalanları bir saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmasının tavsiye eden Dr. Furuncuoğlu, "Yazın bir saatten fazla dışarıda kalan yiyecekler ise hemen atılmalıdır. Bu tür yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açabilir" şeklinde konuştu.
Etin iç kısmı iyi pişirilmelidir
Özellikle deniz ürünleri ve etler kolay bozulmaya yatkın olduğundan bu besinlerde daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Furuncuoğlu, pişirilmeleri ile ilgili olarak da” her türlü etin iç kısmının da iyi pişirilmesi önemli” dedi.
Konserve alırken dikkat
Konserve gıdaların da bazen zehirleyebileceğini anlatan Dr. Furuncuoğlu, "Eğer konservelerin kapağı dışarıya doğru bomba yapmışsa dikkat. Bu, bakterilerin üreyip gaz yaptığını gösterir" uyarısında bulundu. Furuncuoğlu, bir ürünü almadan önce son kullanma tarihine muhakkak bakılması gerektini de sözlerine ekledi.
Önlenebilir mi?
Gıda zehirlenmesinin önüne geçilebileceğini söyleyen Dr. Furuncuoğlu, bu noktada herkese görev düştüğünü anlattı. Dr. Furuncuoğlu, "Mutfakta çalışırken eller, saç, tırnak ve kıyafetler temiz olmalı. Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ellendikten sonra eller yıkanmalı. Bunlara değen araç, gereçler yıkamadan tekrar kullanılmamalı. Her kullanım sonrası tabak, bıçak, kesme tahtası gibi araç gereçler, mutfak tezgahları sıcak su ve sabunla temizlenmeli" uyarısında bulundu.
 
Münevver ÇAKIRTAŞ
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3030 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim