• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Diş çürüğü nezleden sonra en yaygın ikinci hastalık!

Diş çürüğü nezleden sonra en yaygın ikinci hastalık!
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları yüzünden dünya nüfusunun % 90’ı risk altında. Oral hastalıklar; ülser ve kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığı tetikleyebiliyor.

Dünya Dişhekimleri Birliği; işte bu riski kontrol altına almak ve ağız diş sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla 20 Mart 2013’ü Dünya Oral Sağlık Günü ilan etti. Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel "İyi bir ağız sağlığı en temel insan hakkıdır" diye konuştu.

Son zamanlarda kronik hastalıklar dünya nüfusunda her geçen gün derin yaralar açıyor... Kronik hastalıkların belki çok sık söz edilmeyeni ama en sık rastlanılanı ise ne yazık ki ağız ve diş hastalıkları...

Diş çürüğü deyip geçmeyin; diş çürüğünün dünya genelinde nezleden sonra rastlanılan en yaygın ikinci hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Ağız enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları; ülserden kalp krizine, zatürreden kansere kadar birçok hastalığın sebebi olabiliyor.

'İyi bir ağız sağlığı; en temel insan hakkıdır'

Ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık arasındaki ilişkinin farkındalığını arttırmak ve optimal ağız sağlığına ulaşmak amacıyla; 20 Mart 2013 Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) tarafından Dünya Oral Sağlık Günü olarak ilan edildi. 20 Mart’ta FDI üyesi olan 150’den fazla ülke ile birlikte Türkiye’de de ağız ve diş sağlığı bilincinin artırılması için çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yapılacak.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel; 20 Mart’ın oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve kişileri, aileleri, toplumları ve hükümetleri oral sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için fırsat doğuracağını söyledi. Prof. Dr. Yücel; "Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu unutulmamalıdır. İyi bir ağız sağlığı; en temel insan hakkıdır" diye konuştu.

Dünya Oral Sağlık Günü kapsamında bu yılın teması "Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Dişler" olarak kabul edildi.

ÖLÜMCÜL KRONİK HASTALIKLARLA AYNI RİSK

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından yapılan açıklamada; ağız hastalıklarının başında gelen diş çürüğünün engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalık olduğunun altı çizildi. 2011 yılında, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar konusunda yayınlanan Birleşik Milletler Siyasi Deklarasyonu'nda "oral bakım eksikliğinin, ölümcül kronik hastalıklar ile aynı risk faktörlerini paylaştığı" yönündeki yaklaşımına dikkat çeken Prof. Dr. Taner Yücel, Diş çürüğünün günümüzde nezleden sonra dünyada en yaygın 2. hastalık olarak kabul edildiğini, son 30 yılda yüksek gelirli ülkelerin diş çürüğü görülme oranlarını aşağı çekseler de; orta ve düşük gelirli ülkelerde halen en yaygın hastalık olarak toplum sağlığını olumsuz olarak etkilediğini söyledi.

AĞIZ KANSERİ GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 6.3

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından yapılan açıklamaya şöyle devam edildi:

"Ağız ve diş sağlığımızı korumak; genel sağlığımızın korunmasında en önemli ve en birincil koşullardan biri. Ağız enfeksiyonları; üst solunum yolları hastalıklarına, zatürreye; diyabetten kardiyovasküler hastalıklara, eklem hastalıklarından ülsere hatta erken doğum ve düşüklere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi. Global oral sağlığını tehdit eden üçüncü en önemli hastalık ise ağız kanserleri. Erkek bireylerde görülme sıklığı daha fazla olan ağız kanserleri en sık görülen kanser türleri arasında ilk 10’da yer alıyor; tütün ve alkol tüketimi hastalığı tetikliyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6417 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim