• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Diş çürüklerine ağrısız çözüm

Diş çürüklerine ağrısız çözüm
Lazer yöntemi ile temizlenen çürükler, tedavi esnasında oluşacak baskıyı önlediğinden ağrı ve acı hissini ortadan kaldırıyor.

Türkiye'de yoğun olarak uygulanan tedavi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, yabancı diş hekimlerinin lazer tedavisini Türkiye'de öğrendiklerine dikkat çekti. Çürük tedavisi ve dolgu işlemi, dişlerinde çürük problemi yaşayan birçok hastanın korkulu rüyası oluyor. Tedavi esnasında dişte hissedilen baskı ve ağrıyla birlikte ağız içinden gelen sesin hastalar üzerindeki olumsuz etkisine çözüm, lazer yöntemiyle uygulanan tedavi ile geldi. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan fakat hastalar tarafından fazla bilinmeyen bu tedavi yöntemi, sağladığı konfor ile hastalar tarafından da keşfedilmeyi bekliyor. Özellikle derin çürüklerde başarılı sonuçlar elde edilen yöntem, hekimlere de steril çalışma imkanı sağlıyor.

Tedavi esnasında kişilerin sadece hafif bir ses hissettiklerini ifade eden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, "Alışılanın aksine çürük tedavisi ve dolgu işlemi lazer yöntemi ile gerçekleşiyor. Böylelikle çürük ışıkla temizleniyor.

Temizleme esnasında dişe dokunulmadığından dişin üzerinde herhangi bir baskı, basınç, ağrı ve hassasiyet olmuyor. Lazer ışığı, çürüğü seçici olarak temizliyor ve dokudan uzaklaştırıyor. İşlem anestezisiz gerçekleşiyor. Lazerle işlem yapılırken kullanılan başlık, normalde yapılan işlemde kullanılan başlığa benziyor. Burada bizler ışık gücüyle çürük temizliyoruz. Yani dişe dokunmadan, uzaktan diş çürükleri temizleniyor. Burada hastalarımıza sağladığımız konfor, daha önceki çürük tedavi başlıklarına göre basınç ve ağrı hissi hastalarımız tarafından duyulmuyor. Hastalarımızın dolguları çok güzel bir şekilde yapılabiliyor" dedi.

"DİŞ HEKİMLERİNE LAZER YÖNTEMİ ÖĞRETİLİYOR"

"Türkiye'de bu tedavi yoğun olarak uygulanıyor" diyen Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, hekimlerin lazer cihazlarını aktif şekilde kullanamamalarına dikkat çekti. Üniversite olarak diş hekimlerine bu konuda eğitim verdiklerini belirten Prof. Dr. Üşümez, "Hekimlerimizin lazer yöntemine büyük ilgisi var. Bu cihazların Türkiye'de satışları Avrupa'ya göre çok yüksek oranlarda ve çok fazla ilgi var. Hekimlerimiz bu cihazları alıyor fakat çok efektif kullanamıyorlar. Çünkü lazer eğitimi diş hekimliği eğitiminde verilen bir eğitim değil. Bunu sonradan öğrenmek gerekiyor ve biz üniversite olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Lazerlerimizi hem aktif şekilde kullanabiliyoruz hem de bunun kullanımına ilişkin hekimlerimize bilgi veriyoruz" diye konuştu.

YABANCI DİŞ HEKİMLERİ LAZER TEDAVİSİNİ TÜRKİYE'DE ÖĞRENİYOR

Aachen Üniversitesi ile eğitim konusunda anlaşma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Üşümez, "Lazer eğitimleri konusunda üniversiteler ve diş hekimleri ile anlaşmalar yapıyoruz. Bir senelik eğitim süresi boyunca hekimler 12 gün hastanemizde bulunuyorlar. Teorik eğitimlerin yanında pratik eğitimler de alıyorlar. Cihazların elle kullanılmasıyla detaylı bir şeklide cihazı öğreniyorlar ve sonunda belgelerini alıyorlar" dedi.

Yurt dışından lazer tedavisini öğrenmek adına birçok hekimin hastanelerine başvurduklarını belirten Prof. Dr. Üşümez, "Çok fazla talep alıyoruz. Her gün lazerle tedaviyi öğrenme üzerine hastanemize mailler geliyor. Özellikle Hindistan'daki diş hekimlerinden çok talep var. Hindistan, Katar, Dubai, bu bölgelerde lazerle çalışmaya başlayan hekimleri kliniğimizde misafir ediyoruz. En son Dubai'den 6 kişilik bir bayan grubumuz tedavi yöntemi adına eğitim almaya geldiler. Bizler üniversite hekimleri olarak Azerbaycan'da bu konu ile ilgili eğitimler verdik. Amaç bu cihazı hem kullanmak hem de kullanmayı öğretmek" ifadelerini kullandı.

Tedavinin hastalar için büyük bir konfor sağladığını belirten Aslıhan Üşümez, "Tedavi hasta için büyük bir konfor sağlıyor. Çok rahat şekilde çürük temizliği yapılabileceği gibi işlemler yumuşak dokuda da yapılabiliyor. Gömülü diş çekim diş eti şekillendirmeleri, bu işlemin ardından yara iyileşmeleri çok hızlı oluyor. Bunlar genellikle anestezisiz yapılıyor. Hastanın yüzündeki şişlik ve ödem az oluyor. Dubai'den, Irak'tan tedavi amaçlı hastalarımız geldi. Bu etkin şekilde yapılıp duyurulursa hastalar için de büyük bir avantaj oluşturuyor. Diş hekimleri hem bunun eğitimini almalı hem de etkin şekilde hastalara uygulamalılar" diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİLİ BİR YÖNTEM

Tedavinin korkuyu azalttığı için çocuklar üzerinde etkili olduğunu ifade eden Üşümez, "Lazerle tedaviyi tüm hastalara öneriyorum. Özellikle de çocuk hastalar için etkili bir yöntem. Çocuklara anlatıldığı takdirde çocukların korkusu engelleniyor. Diş hekimi fobisi olan hastalar da lazerle tedaviyi mutlaka denemeliler. Hastalarımızın çok bilinçli olduğunu söyleyemeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Çürük tedavisinden korktuğu için çekinerek hastaneye geldiğini ifade eden Cihan Elmas, tedavi esnasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmediğini söyledi. İşlemin daha önce yapılan çürük ve dolgu işlemlerinin ötesinde daha konforlu olduğunu belirten Elmas, "Daha önce çürük temizleme işlemi ve ardından yapılan dolgu esnasında ağrı ve acı hissediyordum. Ancak şu an kendimi iyi hissediyorum. Hastalar bu tedaviden kesinlikle çekinmemelidir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4173 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim