• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Diş hekimi fobisine son

Diş hekimi fobisine son
Diş hekimi koltuğuna oturmak bazı insanlar için adeta bir kabusa dönüşüyor. Bunun için şiddetli korku yaşayanlar artık sedasyon yöntemiyle tedavilerini yaptırabilecek.

Başta Almanya olmak üzere Fransa ve Belçika gibi birçok ülkede uygulanan ve “bilinç kaybolmadan derin uykuya dalmak” olarak tanımlanan ‘sedasyon’ ile diş tedavisinde tek seansta birçok dişe işlem yapmak mümkün olabiliyor.

SEDASYON NEDİR?

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Anestezi Uzmanı Dr. Emel Özveren, sedasyonu en basit haliyle şöyle tanımlıyor: “Sedasyon, bazı ilaçlarla, hastanın bilinci kaybolmaksızın oluşturulan derin uyku halidir. Uygulanacak olan işleme göre, derecesi yüzeyselden derine doğru ayarlanabiliyor. İlaçlar erişkinlerde damar içine uygulanırken, çocuklarda ise şurup olarak, makattan veya burundan olmak üzere 3 şekilde veriliyor. Uzman ellerde uygulandığı takdirde bu yöntemin hemen hiçbir yan etkisi bulunmuyor. Üstelik genel anesteziden sonra yaşanan mide bulantısı, öksürük ve halsizlik gibi yakınmalar sedasyonda görülmüyor”  Genel anestezi ile sedasyonun tek farkı ise; solunumun durup, durmaması oluyor. Genel anestezide solunum durduğu için hastanın makineye bağlanıp, solunumunun dışarıdan yapılması gerekiyor. Sedasyonda ise bu tip durumlar yaşanmıyor. Ancak yine de sedasyon işleminin yaptırılacağı yerin tam teşekküllü bir hastane olmasında fayda olduğunu belirten Diş Hekimi Dr. Uğur Meriç, de “Çünkü sedasyonun tek bir riski var; o da dozu ayarlayamazsanız solunumun durması. Ancak tam teşekküllü bir hastanede yapıldığında bu sorun ortadan kalkıyor ve konusunda uzman ekip hastaya hemen müdahale edebiliyor”

TEK SEANSTA BİRÇOK DİŞİN TEDAVİSİ YAPILABİLİYOR

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nde uygulanan ‘sedasyon ile diş tedavisinde’, hastanın erişkin ise damar yoluyla, çocuksa diğer yöntemlerle uygulanan ilaç ile uyuması sağlanıyor. Ardından hasta diş hekimi koltuğunda bilinci açık halde uyurken, diş hekimi de dişlerin tedavisini uygulamaya başlıyor.

Hasta işlem süresince derin bir uyku halinde olsa da bilinci açık olduğu için diş hekiminden aldığı sözlü komutları yerine getirebiliyor. Örneğin ağzını açması istendiğinden bunu kolayca yapabiliyor. Bu sayede diş kaplama, dolgu veya çekim işlemleri hiçbir sorun yaşanmadan yapılabiliyor.  Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nden Diş hekimi Dr. Uğur Meriç rutin olarak uygulanan tedavide hastanın dayanma kapasitesine doğrultusunda maksimum 4-5 diş üzerinde işlem yapılabildiğini belirterek, “Bunun aksine ‘sedasyon’ uygulandığında tek seansta 10 dişin tedavisi bile mümkün olabiliyor. Çünkü hasta bilinci açık halde uyurken ağrı çekmek, hoşlanmadığı sesleri duymak gibi hiçbir sorun yaşamadığı için diş hekimi koltuğunda uzun süre kalabiliyor.” diyor.

30 DAKİKADA GÜNLÜK HAYATA DÖNMEK MÜMKÜN

Anestezi Uzmanı Dr. Emel Özveren diş tedavisinden sonra hastanın aynı birimde yer alan bir odada uygulanan sedasyon düzeyine göre 30 dakika ile 2 saat arasında dinlenmeye alındığını belirterek şunları söylüyor: “İşlemin hemen ardından hastaya araba kullanmamasını ve efor gerektirecek işlerden uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Bunların dışında gün içinde rutin işlerini uygulamasında ise hiçbir sakınca yok” diyor.

ÇOCUKLARIN ‘DİŞ HEKİMİ’ FOBİSİNİ ÖNLÜYOR

Yapılan araştırmalara göre; ülkemizde farklı yaş grubundaki çocukların yüzde 80-90’ı diş hekiminden korkuyor. Bunun en önemli nedeni ise başka bir sağlık sorunu nedeniyle hastanede tedavi gören çocuğun karşısında beyaz önlük giymiş diş hekimini gördüğünde aynı sorunları tekrar yaşayacağını düşünmesi. Diğer önemli bir neden ise diş tedavisinin kimi zaman zor ve  ağrılı  olması. Sedasyonla diş tedavisinin özellikle diş hekimi koltuğuna oturmaktan korkan çocuklarda büyük yarar sağladığına dikkat çeken diş hekimi Dr. Uğur Meriç “Sedasyonla diş tedavisinde ise çocuk acı çekmediği ve ağrı hissetmediği için bu süreci çok rahat atlatıyor. Bu sayede çocuklarda ‘diş hekimi’ fobisinin de önüne geçiliyor”

SEDASYONUN AVANTAJLARI NELER?

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Anestezi Uzmanı Dr. Emel Özveren, sedasyon ile diş tedavisinin faydalarını şöyle sıralıyor:
• Minimum sürede maksimum işlem yapılabilmesini sağlıyor. Örneğin diş protez tedavisinde tek bir seansta 10 dişin kesilme işlemi tamamlanabiliyor.
• Ağrı eşiğini yükselterek işlem sırasında ağrı hissedilmesini önlüyor. İhtiyaç duyulduğu takdirde ağrı kesici ilaç uygulanmasına imkan tanıyor.
• Başı aniden hareket ettirme gibi istenmeyen reflekslerin önlenmesi sayesinde hekime son derece rahat bir çalışma ortamı sağlıyor.
• Diş tedavisi sırasında bulantı sorunu yaşayan veya metal sesinden  rahatsız olan hastaların bu süreci hiçbir sıkıntı yaşamadan geçirmesini mümkün kılıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3606 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim