• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Diş hekimi suça mı itiliyor?

Diş hekimi suça mı itiliyor?
Yönetmeliğe göre acil müdahale çantasında bulunması gereken diazem adlı ilaç, yeşil reçeteyle satıldığı için yasal yollardan temin edilemiyor.

Antalya Diş Hekimleri Oda Başkanı Hüseyin Tunç, diş hekimlerinin yönetmelik gereği muayenesinde bulundurması gereken acil müdahale çantasındaki yeşil reçeteyle satılan diazem ilacını temin etmekte sıkıntı yaşandığını açıkladı.

Antalya Diş Hekimleri Oda Başkanı Hüseyin Tunç, 1999 yılında çıkarılan ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan sağlık kuruluşları hakkında yönetmeliğe göre diş hekimlerinin muayenesinde acil müdahale çantası bulundurma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Yönetmelikte muayenede bulundurulması gereken ilaçlar arasında yer alan ve yeşil reçeteyle satılan diazemi temin etmekte diş hekimlerinin ciddi sıkıntı yaşadığına işaret eden Tunç, İl Sağlık Müdürlüğü denetimlerinde, muayene veya poliklinikte acil ilaç setinin ya da içindeki bazı ilaçların eksik olması halinde meslektaşlarına uyarı veya muayenenin 10 gün kapanmasına kadar giden cezalar uygulanabildiğini söyledi.

Buna karşın diazemi, yeşil reçeteyle satılması nedeniyle diş hekimlerinin kendi imkânıyla temin edemediğini dile getiren Tunç, “Buradan ben, Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı olarak kendimizle ilgili suç duyurusunda bulunuyorum. Bizler devletin bize mecbur kıldığı acil müdahale setinde bulunması gereken yeşil reçeteye tabi bir ilacı kanunsuz yollarla temin ediyoruz” dedi.

Diş hekimlerinin diazem temininde güçlük çekmesi nedeniyle meslek odası olarak bu ilacın yer aldığı acil müdahale çantasının, bazı dönemlerde üyelere dağıtıldığını anlatan Tunç, şunları söyledi: “Bizler meslektaşlarımızın zor durumda kalmalarını önlemek için, illegal yöntemlerle diazem temin etmek zorunda kalıyoruz. Bu ilacı yeşil reçetesi olan doktor arkadaşlarımız vasıtasıyla temin etmeye çalışıyoruz. Bazı hastaların, yakınlarımızın, hastalarımızın üzerine reçete yazdırarak toplu halde bu ilaçları temin edip, meslektaşlarımıza odamızda düzenlediğimiz acil müdahale ilaç seti içerisine koyarak dağıtıyoruz. Aksi takdirde meslektaşlarımızın bu ilacı temin etme şansı olmadığını biliyoruz.”

Devletin görevi

Diş hekimlerinin muayenesinde kas gevşetici ve sakinleştirici özelliği bulunan diazemin rutin kullanılan bir ilaç olmadığını belirten Tunç, ilacın acil müdahalelerde ya da tedavi sırasında hastada beklenmedik durumda kalınması halinde kullanıldığını kaydetti. Meslektaşlarının yönetmelik gereği bulundurmak zorunda olduğu ilacı acil müdahale çantasında yer almadığı zaman haklarında cezai işlem uygulanmasını engellemeye çalıştıklarını aktaran Tunç, diş hekimlerinin diazem temin etmekteki sıkıntısını ortadan kaldırmanın devletin görevi olduğunu ifade etti.

Oda olarak Sağlık İl Müdürlüğü’ne ve Türk Diş Hekimleri Birliği nezdinde Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Tunç, sorunun çözümü için İl Sağlık Müdürlükleri tarafından diazem ilacının meslektaşlarına direkt dağıtılması ya da odalar aracılığıyla dağıtımının sağlanması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Tunç, uygulamanın mevcut haliyle devam etmesi durumunda kanunsuz yapılanma içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmek için illegal yolların kulanılacağına işaret etti. Tunç, diazemi temin etmekte yaşadıkları sıkıntıdan dolayı kendi muayenesindeki acil müdahale setinde şu anda ilacın olmadığını, kendisi gibi çok sayıda meslektaşının da aynı sorunu yaşadığını dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim