• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Diş Protez Teknisyenleri Zararlı Kimyasal Maddelere Maruz Kalıyor

Diş Protez Teknisyenleri Zararlı Kimyasal Maddelere Maruz Kalıyor
Türk Sağlık–Sen: Diş Protez Teknisyenleri Zararlı Kimyasal Maddelere Maruz Kalıyor

Türk Sağlık-Sen, hazırladığı "Ağız ve Diş Sağlığı Raporu" ile diş protez teknisyenlerinin sorunlarına dikkat çekti. Raporda, "Diş protez teknisyenlerinin sıklıkla kullandığı zehirli ve zararlı kimyasal maddelere, silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine ve sıklıkla havalandırması yetersiz ortam koşullarına maruz kaldığı anlaşılmıştır. Diş protez teknisyenlerince, kişisel koruyucu toz maskelerinin kullanılması gerekmektedir" denildi.

Türk Sağlık-Sen, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacı düzenlediği çalıştay neticesinde hazırladığı "Ağız ve Diş Sağlığı Raporu" ile sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirdi.

-"DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİNİN SAĞLIĞI TEHLİKEDE""-

Diş protez teknisyenlerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekilen raporda diş protez laboratuarlarında kullanılan malzemelerin kimyasal madde içermesi nedeni ile çalışma ortamına salınan yoğun toz ve kokunun personelin sağlığını kötü etkilediğine dikkat çekildi. Raporda, sorun ile ilgili açıklamalar şu şekilde verildi:

"Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yapmış oldukları araştırmalar sonucu diş protez teknisyenlerinin sıklıkla kullandığı zehirli ve zararlı kimyasal maddelere, silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine ve sıklıkla havalandırması yetersiz ortam koşullarına maruz kaldığı anlaşılmıştır. Bu ağır sağlık koşulları ve tüm olumsuzluklar, diş protez teknisyenlerinde; ümitsizlik, kronik uykusuzluk, yorgunluk, işitme ve görme bozuklukları, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, boyun ve bel fıtıkları, boyunda servikal düzleşme, bileklerde sinir sıkışması, çeşitli cilt problemleri, iş kazaları, ileri derece göğüs hastalıkları (Alerjik astım, Akciğer kanseri, Silikozis vb.), çapraz enfeksiyona bağlı olarak da HepB., HepC. vakalarının görülmesine yol açmıştır."

Raporda diş protez tekniklerinin yaşadığı sağlık problemlerinin giderilebilmesi için önerilere de yer verildi. "Diş protez laboratuarlarında ana toz kaynağı olan alçı tozu ile mücadelede toz oluşumunu önlemek için havalandırma sistemlerinin bulunması, eksiklikleri varsa giderilmesi ve tozlu ortamda çalışma sırasında diş protez teknisyenlerince, kişisel koruyucu toz maskelerinin kullanılması gerekmektedir" denildi.

-"DİŞ TEKNİSYENLERİ MUTSUZ"-

Raporda, diş protez laboratuarları ile röntgen birimlerinin hastanelerin havasız ve karanlık Bodrum katlarında kurulduğu için personeli olumsuz etkilediği belirtildi. Diş teknisyenlerinin yaşam ve hizmet kalitesinin arttırılması için sağlıklı temiz hava ve gün ışığına gerek duyulduğuna dikkat çekilen raporda diş hekimi ve diş teknisyenlerinin yoğun hasta yükü ve işler altında ezildiği de ileri sürüldü. Durumun ortaya çıkarabileceği olumsuzluklar ise şöyle kaydedildi:

"Yoğunlukla mesleki bilgi ve birikimin gereğini yerine getiremeyen sağlık personelinin mesleki tatmini çok düşüktür ve mutsuzdurlar. Hastalar ise bu yoğunluktan dolayı; kurtulma ihtimali olan dişlerini kaybetme sıkıntısı yaşamaktadırlar. Sağlık Bakanlığı'nın da ifade ettiği diş çekimi sayılarının hala çok yüksek düzeyde olması, düşünülmesi ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Hastalarına derin çürük ve kanal dolguları için yeterli zamanı ayıramama durumu, hasta hakları ihlalini beraberinde getirmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde bir hekime ortalama 20 hasta düşerken, klinikteki doktorlara asistanlık yapan hemşirelere ortalama 3-4 hekim düşmektedir. Hemşirelerin doktorlara asiste ederken aynı anda hem birkaç doktor, hem de birkaç hasta ile birden uğraşması gerekmektedir. Bu durumda birtakım karışıklıkların ve hijyenik sorunların yaşanması da doğal olacaktır. Hekimlerimize yardımcı olması açısından büyük önem taşıyan; Ağız ve Diş Sağlığı Diş Teknik Sekreterliği bölümünden mezun bilgili ve konusunda uzman sağlık personelin özel ve kamu kuruluşlarında istihdam edilmesi ile bu alandaki eksiklik giderilecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5591 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim