• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar

Diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, Ağız ve diş sağlığı hakkında yaygın olarak bilinen bazı bilgilerin doğru olmadığını belirtti.

Diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar

 

Ağız ve diş sağlığı hakkında yaygın olarak bilinen bazı bilgilerin doğru olmadığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Doç. Dr.Şule Kavaloğlu Çıldır, bu konuda halkın bilinçlendirilmesinin daha sağlıklı dişlere sahip olmadaki ilk adım olduğunu söyledi.

 

Doğruları ile bazı yanlış bilinenler:

 

 

 

 

YANLIŞ!

ü  DOĞRU

Dişleri fırçalarken diş fırçasını önce musluk altında ıslatmak gerekir.

Dişler kesinlikle fırça musluk altında ıslatılmadan kuru olarak fırçalanmalıdır.

Diş macunu tüm fırçayı kaplayacak kadar çok sıkılmalıdır.

Diş macunu diş fırçası üzerine en fazla bezelye büyüklüğünde olacak şekilde sürülmelidir.

Diş ipi kullanmak dişetlerine zarar verir.

Dişler arası bölgenin temizlenebilmesi ve bu bölgelerin çürükten korunabilmesi ancak diş ipi kullanımıyla mümkündür. Tam bir diş temizliği için dişleri sadece fırçalamak yeterli olmaz; mutlaka diş ipi kullanmak gerekir. Ayrıca dişeti sağlığı açısından da diş ipi kullanımı çok yararlıdır.

Dişeti kanaması dişetlerinin sağlıklı olmasını sağlar.

Dişetlerinde kanama olması dişetlerinde bir hastalık olduğunun göstergesidir.

Diş taşı (tartar) temizliği diş minelerini çizer ve zarar verir.

Diş taşı temizliğinde kullanılan modern el aletleri ve ultrasonik cihazlar diş minesini kesinlikle zedelememektedir. Özellikle son teknoloji ürünü airflow aleti ile dişlere hiç temas etmeden basınçla temizlik yapılmaktadır.

Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılamaz.

Hamileliğin her döneminde acil diş tedavileri yapılabilir. Hamilelik döneminde özellikle 3., 4., ve  5. aylarda tüm diş tedavileri yapılabilmektedir.Bu aylar diş tedavileri için en güvenli aylardır.

İmplant herkese uygulanamaz.

İmplant uygulaması herkese yapılabilmektedir.Bunun için çene kemiğinde yeterli kemik olması gerekir. Yeterli kemik olmadığı durumlarda da kişinin kendi kemik transferleri veya kemik tozları kullanılarak yapılır.

İmplantı benim vücudum kabul etmez.

Dental implantlar titanium denilen bir materyalden oluşmaktadır ve bu materyalde doku reddi mümkün değildir.

 

Diş tedavilerinde çekilen röntgenler kanser yapar.

Diş hekimliğinde son dönemlerde kullanılmakta olan digital rötgen cihazları ile çekilen radyografilerdeki radyasyon dozu çok  düşük miktardadır.

Benim dişim uyuşmuyor.

Dişte herhangi bir akut enfeksiyon yok ise Doğru anestezi tekniği uygulandığında tüm dişler uyuşur.

Çocuklarda süt dişleri ağrıdığı zaman, nasıl olsa değişeceğinden herhangi bir tedavi yapılmasına gerek yoktur; çekilmelidir.

Süt dişlerinin her biri belirli yaşlarda değişir. Bu yaştan önce çekilmesinin de çürük olarak bırakılmasının da çocukların hem ağız ve diş sağlıkları üzerinde hem de genel sağlıkları üzerinde çok büyük olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle tüm süt dişleri tedavi edilmeli ve değişim zamanına kadar ağızda kalmaları sağlanmalıdır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim