• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

"Diş tedavisinde sevk zorunluluğu kalkmalı"

"Diş tedavisinde sevk zorunluluğu kalkmalı"
BBP Genel Başkan Yardımcısı Kaptan Kartal, "İnsanlar, sevk zorunluluğu olmadan istediği hastanede ağız ve diş sağlığı tedavisini gerçekleştirebilmelidirler" dedi.

BBP Genel Başkan Yardımcısı ve Gülümse Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Kartal, Türkiye'de 2003 yılında başlatılan 'sağlıkta dönüşüm' projesi ile vatandaşların dilediği hastanede sağlık hizmeti alabildiğini hatırlatarak, "Sadece ağız ve diş sağlığı tedavisi bu projenin dışında tutulmuştur. İnsanlar, sevk zorunluluğu olmadan istediği hastanede ağız ve diş sağlığı tedavisini gerçekleştirebilmelidirler" dedi.

Kartal, aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Gülümse Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yaptı. Başhekim Rıdvan Akdemir ile birlikte düzenlediği toplantıda, özellikle 'sağlık turizmi' alanında çalışma yapacaklarını kaydeden Kartal, bu kapsamda yurt dışından çok sayıda hastayı burada ağırlamaya hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de son dönemde ağız ve diş sağlığı merkezlerinin yayılmaya başladığını dile getiren Kartal, bu anlamda Mersin'de böyle bir merkez oluşturduklarını ve 60 personel, 14 hekimin görev yapacağı 7 katlı binada yılda 15 bin hastanın tedavi edilebileceğini belirtti.

Özellikle 'sağlık turizmi' kapsamında yapacakları çalışmalar çerçevesinde bazı otellerle görüştüklerini, Avrupa'dan gelecek olan hastaların bu otellerde misafir edileceğini dile getiren Kartal, Mersin'in doğası, iklimi ve denizi ile 'sağlık turizmine' çok elverişli bir kent olduğunu vurguladı. Kartal, Türkiye'deki diş tedavi masraflarının Avrupa'nın çok altında olmasının da 'sağlık turizmi' alanında büyük avantaj olacağını belirtti.

Türkiye'de 2002-2003 yıllarından sonra 'sağlıkta dönüşüm' projesi başlatıldığını hatırlatan Kartal, "Ancak ağız ve diş sağlığı tedavisi bu dönüşüm projesinin dışında kaldı. Biz hükümete buradan sesleniyoruz; sağlıkta her şey karşılanıyor, karşılanmayan tek şey diş tedavisi. Halbuki 2013 yılında sağlığa ayrılan 66 milyar liralık paydan 1 milyar lirası diş tedavisine ayrılsa, bu sorun çok rahat ortadan kalkabilir. Devlete ek bir bütçede getirmeden bu işi yapabiliriz. Yani hasta nasıl özel hastaneye gidip bütün tedavisini yaptırabiliyorsa, ağız ve diş merkezlerinde de çok rahat yaptırabilmeli. Ağız ve diş sağlığı tedavisi önemli bir konu. Bir çok hastalık dişlerden başlıyor" diye konuştu.

Son 1 yıldır özellikle hükümetin yaptığı açıklamaların vatandaşta böyle bir beklenti oluşturduğunu ifade eden Kartal, şöyle devam etti:"Yani insanlarımız böyle bir beklenti içine girdiğinden tedavilerini erteliyorlar. Bunu ertelemenin anlamı yok, çözüm ortada. Bu devlete her hangi bir yük getirmeden olabilecek bir durum. Buradaki tek sıkıntı muayene hekimlerinin de bu işin içine girmesi isteniyor. Hükümet orada bir duraksama yaşadı. Şu anda devlette çalışan hekim sayısı 5-6 bin, özelde ise 15 bin diş hekimi var, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de 4-5 bin civarında diş hekimi var.

Hükümete önerimiz belli bir paket fiyatla bu iş çözülebilir. Yapılan son yönetmelik değişikliği ile devlet hastanelerinde yapılamayan diş tedavileri özel hastanelere sevk ediliyor. Biz diyoruz ki, bu sevk ortadan kalksın. Nasıl ki vatandaş her türlü sağlık sorunu için özel hastanelerden hizmet satın alabiliyorsa, diş sağılı merkezlerinden de bu şekilde hizmet alabilsin. Bu uygulama gerçekleşirse diş tedavisinde yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Vatandaş bu beklentiye sahip."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim