• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Dişini sıkanın çenesine 440 kilo yük biner!

Dişini sıkanın çenesine 440 kilo yük biner!
Uyurken diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm; sıkıntı, öfke ve çatışmanın bedendeki yansımasıdır. Geceleri dişlerini sıkanlar veya gıcırdatanlar; sabahları genellikle çene ve diş ağrısıyla uyanıyor.

 

BİRKAÇ HEKİM BİRLİKTE ÇALIŞMALI
Diş gıcırdattığı için çene ağrısı çekenler psikiyatriste mi gitmeli, diş hekimine mi?
Çene eklem rahatsızlığının hem teşhisi, hem de tedavisi sırasında birkaç uzman birlikte çalışmalıdır. Yalnızca diş hekimine görünmek sorunu ortadan kaldırmayabilir çünkü çene eklem bozuklukları yalnızca fizyolojik bir rahatsızlık değildir.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?
Özellikle hangi hastalar Liyezon Psikiyatrisi'nden (Fiziksel rahatsızlığı bulunanların yaşadığı krizleri çözmeye çalışan psikiyatri türü) yardım almalı?
Liyezon psikiyatrisi; beden ve ruh arasındaki etkileşime odaklanır. Ruhla bedeni bir bütün olarak görür.

6 AY SÜREN AĞRI
Şu durumlarda psikiyatrik yardım alınması önceliklidir:
Hastada kaygı ve ruhsal çökkünlük varsa...
Ağrının altı aydan fazla devam etmesi...
İlaç ve ağrı kesicilerin yoğun kullanımı...
Yakın zamanda gerçekleşen ciddi yaşam değişimleri... (Evlilik, boşanma, ilişki krizi...)
Yoğun öfke.
Travma öyküsü ve psikoseksüel sorunlar...

6 AYLIK TEDAVİYLE SORUN ÇÖZÜLÜYOR
Bu rahatsızlığın standart bir tedavisi var mı?
Hasta ne kadar yaşlıysa, tablo ne kadar ağırsa, tedavi süresi o kadar uzar. Öyle ki 20 yıldır bu sorunu yaşayan hastalar var. Üzerine başka başka hastalıklar da ekleniyor. Ama normal bir süreçte altı ay içinde sonuç alıyoruz.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR!
Bruksizm kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi daha sık görülüyor?
Çene eklemi rahatsızlıkları en sık genç yetişkinlerde görülüyor. Genel popülasyonumuzun yaklaşık yüzde 70'inde çene eklemi rahatsızlıkları var ama bunların sadece yüzde 8'i tedavi arayışında... Kadınlar; geleneksel olarak öfkesini de beklentisini de ifade etmeme, duygularını bastırma yönünde telkinlere maruz kaldığı için, diş sıkma hastalığı kadınlarda daha sık görülür. Özellikle kırsal kesimdeki kadınlar duygularını çok daha fazla içlerine atar. Engelleme yaşayan her canlı; savaş ya da kaç davranışına kodlanmıştır. Sorunu beyninde çözmelidir, beyninde çözemiyorsa bu kez uzlaşmalıdır. Ama eğer hiçbirini yapamıyorsa, sorun ve öfke bir şekilde bedene yansıyacaktır.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9631 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim