• BIST 9687.5
  • Altın 2501.693
  • Dolar 32.5898
  • Euro 34.8621
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Dişleri çürüten çok şeker yemek değilmiş

Dişleri çürüten çok şeker yemek değilmiş
Dişleri çürüten asıl neden çok şeker yemek mi, yoksa şekerli gıdaları sıklıkla yemek mi?

Çocukların şekere olan düşkünlüğünü bilmeyen yoktur. Anne babalara ise dişleri çürüttüğü inancıyla buna izin vermek konusunda çoğu zaman tereddüt yaşar.

Amerikan Temple Üniversitesi'nden bir diş hekimi bu ezberi bozacak bir iddiada bulundu. Doktor Mark Helpin'e göre şeker ve diğer rafine karbonhidratlarının çok değil sık yenmesi diş çürüğü riskini artırıyor.

Buna göre her karbonhidrat aldığımızda ağzımızdaki pH dengesi bozuluyor ve ağız daha asitik bir hale geliyor. Bu durum da diş çürüklerini tetikliyor.

Ağzımıza her şeker attığımızda oluşan asitik çevreyi gidermek 1 saate yakın zaman alıyor. Yani tek seferde 1 şeker ya da 2-3 şeker yemeniz durumunda bu süre değişmiyor. Bu asitlerin temizlenmesi yine 30 ila 60 dakika arasında zaman alıyor.

Bu sebeple sürekli şeker yemek, ağızda sürekli bir asitik çevre oluşturmak anlamına geliyor. Dişler daha uzun süre asite maruz kaldıkça, çürüme riski artıyor.

Çocuklara birşekerin hemen ardından bir tane daha verilmesinde sakınca olmadığını söyleyen Helpin, ancak bu diğer şekerin en az 1 saat geçtikten sonra verilmesinin çürük riskini artırdığını vurguluyor.

Doktor Helpin, yine de çürükleri önlemek için yapışkan ve şekerli abur cuburlardan uzak durmanın önemine dikkat çekiyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10206 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim