• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Dişlerinizi doğru fırçaladığınızdan emin misiniz?

Dişlerinizi doğru fırçaladığınızdan emin misiniz?
Çoğumuz dişlerimizi uzun süre fırçaladığımız takdirde daha temiz olduğumuzu düşünürüz. Oysa dişleri fırçalarken süre değil nasıl fırçaladığımız daha önemlidir.

Çoğumuz dişlerimizi uzun süre fırçaladığımız takdirde daha temiz olduğumuzu düşünürüz. Oysa dişleri fırçalarken süre değil nasıl fırçaladığımız daha önemlidir. Farklı nedenlerden dolayı meydana gelen dişeti çekilmesinin en önemli sebepleri arasında yanlış fırçalama önemli bir yere sahip.

EDAD (Estetik Diş Hekimleri Akademisi Derneği) Başkanı Doç. Dr. Ata Anıl dişeti çekilmesinin nedenlerini ve tedavi şekillerini anlatıyor.

İnsanlar güldüğünde genel olarak ön dişlerinin %60’lık bir yüzey alanı görünür. Bu beyaz alanların aralarında da çok hafif bir şekilde üçgen şeklinde dişetleri görünür. Bazen kişinin ağız kaslarının yapısına göre dişetleri daha fazla görünebiliyor. Yani biz aslında dişlerin sadece %60’lık bir kısmını değil, bazen %60, 70, 80, 90’lık kısmını görmeye başlıyoruz. Hatta bazı durumlarda hem dişin %100’ü gözüküyor hem de dişetleri gözüküyor.



Eğer o dişetleri çekilmişse ve bu durum gözle görünür hale geldiyse estetik olarak bizi çok rahatsız ediyor. Bunun nedeni, dişin eni ve boyu arasındaki oranın dişeti çekilmesiyle bozulması ve dişin boyunun normalde fazla ölçüde artmasıdır. Bu altın oranla alakalı bir konu. Hiç kimse dişlerinin bu kadar uzun gözükmesini istemiyor. Burada dişetlerinin boyunun gözükmesi dışında başka bir sıkıntı daha oluyor. Normalde yan dişlerde kırmızıların olduğu yerlerde bir dişte dişeti çekilmesi varsa orası beyaza dönüşmüş oluyor. Yani her tarafta aynı boyda dişler gözükürken bir tanesinde çok uzun gözüküyor ve bu da yan taraflarda bir simetri bozulmasına neden oluyor. Bu asimetrik görüntü de insanı rahatsız ediyor. Onun için dişeti çekilmeleri, gülme alanı içinde dişlerin tamamen içine girdiği bir alanda ise o zaman estetik olarak bir sıkıntı yaratıyor.



Dişeti çekilmelerinde temel tedavi, dişeti çekilmelerinin söz konusu 3 nedenini yok etmek amacıyla yapılır. Bazen dişeti çekilmesinin nedeni, dişin normal diş dizisinin dışında olmasıdır. Mesela dudağa doğru hareket etmesi yani gelmesidir. O zaman yapılması gereken şey dişi ortodontiyle içeri almaktır. Çünkü dişler dışarı itildikçe çekilme devam eder.



İkinci neden olan dişeti iltihabı diş etinin altındaki kemiği eritmeye başlar. Dişeti aslında kemikten beslenir. Dolayısıyla diş çevresindeki destek kemik eriyince dişeti de onla beraber geriye gider. O zaman bizim burada yapmamız gereken şey, önce iltihabı tedavi etmek ki dişeti çekilmesi devam etmesin. İltihap tedavi edildikten sonra eğer dişeti çok çekilmişse o zaman dişetini dişin kök yüzeyinden öne doğru kaldırıyoruz, damaktan bir dişeti dokusu alıyoruz ve bunu bu dişetiyle diş kökü arasına yerleştiriyoruz. Ve bu şekilde oradaki dişetinin hem kalınlığını hem de boyunu artırıyoruz. Dişeti çekilmesinin tedavisi de bu şekilde oluyor.



Üçüncü neden ise dişleri yanlış fırçalamaktan kaynaklanmaktadır. İnsanlar çok bastırarak daha iyi fırçaladıklarını zannediyorlar. 2 dakikadan fazla fırçalarsanız hiçbir işe yaramıyor. Hem dişleri yıpratıyorsunuz hem de dişetleri bundan dolayı çekiliyor. Bunun için doğru diş fırçalama tekniğini öğrenmek gerekiyor.



İltihaba bağlı dişeti çekilmesi çok nadir olarak erken yaşlarda yani 18’lerden sonra çıkıyor. Ama genelde 30 - 35 yaşından sonra dişeti iltihabı başlar. Böyle durumlarda da dişeti çekilmesi hemen olmaz, dişeti iltihabının dişeti çekilmelerine dönüşmesi genellikle 40 - 50 yaşlarına doğru daha belirgin olur. Gençlerde gördüğümüz dişeti çekilmeleri çok fazla bakımlı insanlarda görülüyor. Çünkü dişlerini günde 5-10 kere 3’er dakika bastırarak fırçalıyorlar. O zaman yanlış fırçalamadan dolayı çekilme daha erken yaşta başlıyor. Onun için doğrusu çok uzun fırçalamak değil yeterli süre fırçalamak. Ayrıca elektrikli diş fırçaları ile 45 - 50 saniye gibi bir süre, 2 dakika elle fırçalamaya yakın bir etkiye sahip.Bunun dışında fırçalama nedeniyle aşınan dişleri koruyan yani sertleştiren macunları da kullanabiliriz.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4262 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim