• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Dişte özel uygulamanın 1 Temmuzda yürürlüğe girmesi bekleniyor

Dişte özel uygulamanın 1 Temmuzda yürürlüğe girmesi bekleniyor
1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen uygulama taslağına göre SGK, ilk aşamada dolgu, diş temizliği ve çocuklar için çürük önleme gibi koruyucu hizmetleri özel muayenehanesi olan diş hekimlerinden alacak. İsteyen her diş hekimi ...

1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen uygulama taslağına göre SGK, ilk aşamada dolgu, diş temizliği ve çocuklar için çürük önleme gibi koruyucu hizmetleri özel muayenehanesi olan diş hekimlerinden alacak. İsteyen her diş hekimi SGK ile anlaşma yapabilecek.

Zamanın Haberine göre son birkaç yıldır gündeme gelen 'sigortalı hastaların özel diş hekimlerinden sevksiz hizmet alma' çalışmasında sona yaklaşıldı. 1 Temmuz 2012'ye kadar tamamlanması gereken sözleşme taslağının detayları ortaya çıkıyor. Taslağa göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilk aşamada içinde dolgu, diş temizliği ile çocuklar için flor tedavisi (çürük önleme) ve fissür örtücüler (çürük önleme) gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin bulunduğu 5-6 kalemde, muayenesi olan özel diş hekimlerinden hizmet alacak. Diş hekimlerinin ayrıca vatandaştan SGK'nın ödediği ücretin yüzde 90'ına kadar fark ücreti alabilmesi planlanıyor. İsteyen her diş hekimi SGK ile anlaşma yapacak. Verilen hizmetler, MEDULA sistemi içinde 'ağız ve diş sağlığı modülü' yerleştirilerek takip edilecek. SGK suistimal edilme ihtimali bulunan protez (takma diş) ve ortodonti (diş düzeltme) gibi işlemlerde ise dışarıdan hizmet satın almayacak. Mevcut durumda SGK, kamu ve üniversite hastanelerindeki diş hizmetleri için yıllık bir milyar 100 milyon lira kaynak ayırıyor. Bunun 900 milyon lirası Sağlık Bakanlığı'na bağlı merkezlere, geri kalan da üniversitelere ve özele sevkli giden hastalar için ödeniyor.

Önümüzdeki ay hayata geçirilmesi planlanan, özelde diş hizmeti taslağına göre SGK, bireysel bazlı anlaşmalarda her diş hekimine aylık kota verecek. Kotanın ne kadar olacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Eğer diş hekimi bir ay içinde verilen kotayı aşarsa SGK üstünü ödemeyecek. Diş hekimlerinden bu süreçte koruyucu diş hekimliği konusunda hastaları bilinçlendirmesi için farkındalık eğitimi vermesi de istenecek. Türkiye'de vatandaş için önemli bir sorun olan çürük dişin çekimi ve kanal tedavisi konusunda özelden hizmet alınıp alınmayacağına önümüzdeki günlerde karar verilecek.

HASTA, KATKI PAYI ÖDEYECEK

Diş hizmetlerindeki fiyatlandırma, SGK Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre olacak. Bir dolgu için SGK ortalama 25 lira, fissür örtücüler (çürük önleme) için diş başı 7 lira ve flor için 28 lira civarında ücret ödüyor. Kurum aynı ödemeyi özel diş hekimlerine de yapacak. Diş hekimleri istemeleri halinde bunun yüzde 90'ına kadarını vatandaştan alabilecek. Yeni süreçte hizmet alımının, SGK'nın diş sağlığı hizmetleri için ayırdığı yıllık bir milyar 100 milyon civarındaki bütçeyi artıracağı fakat birkaç yıl içinde bu artışın normalleşeceği belirtiliyor. Mevcut durumda vatandaş, ancak Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin (ADSM) sevk vermesi halinde özelden hizmet alabiliyor. Fakat bu sayı çok sınırlı.

Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim