• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Diyabet hastaları ayak tırnaklarını uzmanına kestirmeli

Diyabet hastaları ayak tırnaklarını uzmanına kestirmeli
Ayak Bakım Uzmanı Podiatrist Nazlı Ekici, özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı ve tırnak kesimlerinin mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Ekici, "Ayak tırnağınızı keserken, ayağınızdan...

Ayak Bakım Uzmanı Podiatrist Nazlı Ekici, özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı ve tırnak kesimlerinin mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Ekici, "Ayak tırnağınızı keserken, ayağınızdan olmayın." dedi.

Ekici, yaygın olarak görülen ayaklarda nasır, batık tırnak, kalınlaşmış tırnak, düztaban ayak yapısında oluşan biyomekanik problemler ile diyabetli hastaların ayaklarında oluşan yaraların bakımı ile sporcuların karşılaştığı çeşitli ayak problemlerine bilimsel çözüm ürettiklerini belirtti.

Diyabet hastalarının kendi tırnaklarını kendilerinin bile kesmemesi gerektiğini, tırnak kesilirken küçük bir çizik veya yaralanmaların ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Ekici, "Diyabet hastalarının tırnaklarını keserken kesici alet kullanmamaları gerekiyor. Çünkü tırnaklarını keserken etlerini de kesebilirler. Kesilmiş olan et yaraya dönüşebilir ve kolay kapanmayabilir. Sadece tırnak kesme değil, diyabet hastalarının dolaşım bozukluğundan dolayı vücutlarındaki bağışıklık oranları düştüğü için çok daha önemli olan bir konuda ayaklarda siğiller veya nasırlar oluşuyor. Siğillerde kişinin hem canının yanmasına, hem de ayaklarının tekrar yaralanmasına sebep olabiliyor. Bazı hastalar bu nasırları giderebilmek için eczanelerden ezbere asit bazlı ilaçları ayaklarına uyguluyorlar ve bundan dolayı da ayaklarında yaralar oluşuyor. Diyabet hastalarının asit bazlı ilaçları da kullanmamaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Mesleğinin çıkış noktasının diyabet, diyaliz ve kanser hastaları olduğunu kaydeden Ekici, "Çünkü bu hastalıkları taşıyan insanlar, dolaşım bozukluklarından dolayı ayaklarında çok ciddi problemler yaşarlar. Ayaklarında oluşacak çok küçük bir yara hatta bir çizik dahi karşılarına ciddi sorunlar çıkartabilir. Bu hastalara tavsiyem, dikişsiz ayakkabı giymeleri, ayaklarını her gün nemlendirmeleri." ifadelerini kullandı.

Gördüğü tedavi sonrası sağlığına kavuşan ve uzun zaman ayaklarının üzerinde yürümekte zorlanan 5 çocuk babası 76 yaşındaki Mehmet Kayış ise zaman zaman ayağının kesileceği korkusunu bile yaşadığını söyledi.

Kayış, diyabet hastası olduğunu ve ayağındaki tırnak batması sonucu başparmağında yara oluştuğunu ifade etti. Kayış, "Ayak başparmağımda tırnak batması sonucu çok büyük acılar çekiyordum. Gaziantep'te birkaç doktora gittim ama bir çare bulamadım. Çevremde de ayağımın kesilebileceği konuşulunca korktum ve bu nedenle bir sağlık kuruluşuna gitmeye çekindim. Ancak, çocuklarımın tavsiyesi ile ayak bakım merkezine geldim. Burada yapılan ayak bakımı sonrası ayağım iyileşti ve şu an ayaklarımın üzerinde çok daha rahat bir şekilde yürüyebiliyorum. Yaklaşık bir yıl boyunca ayağımdaki yaradan dolayı ayakkabı giyemedim. Ama şu an ayakkabımı da giyebiliyorum, rahatlıkla da yürüyebiliyorum." açıklamasında bulundu.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 22678 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim