• BIST 9494.31
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Diyabet ilaçları için Kocaeli'ni üs seçti

Diyabet ilaçları için Kocaeli'ni üs seçti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2011'i 'Diyabet Yılı' ilan etmesinin ardından, Kocaeli Üniversitesi, diyabet (şeker hastalığı) konusunda Danimarkalı ilaç firması Novo Nordisk ile işbirliğine gitti.

Ortak çalışmalar sonucunda insan sağlığına hizmet sunacak yeni ilaçlar geliştirilmesi amaçlanan işbirliği kapsamında, Novo Nordisk, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde Ar-Ge ofisi kurulacak. İmza töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de Ar-Ge konusunda ciddi adımlar atıldığını, 90'a yakın firmanın Ar-Ge birimi kurduğunu ve 13 bine yakın değişik sektörde Ar-Ge elemanı çalıştığını söyledi.

Ergün, Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak amacıyla çaba sarf ettiklerini ve ucuz işgücü yerine, bilimsel çalışmalarla ön plana çıkmaya çalıştıklarını bildirdi. Ergün, "Bizim zengin kaynaklarımız, doğal kaynaklara değil, insana ve insanın zihinsel gücüne dayanması lazım. Rekabeti, bilimde ararsak bulabiliriz." dedi. Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen, işbirliğinin Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğunu söyledi. Novo Nordisk'in, sağlık sektöründe, özellikle 2002'den beri yaşanan büyük gelişmelerde temel oyunculardan biri olduğuna dikkat çeken Mikkelsen, "Novo Nordisk, bölgesel merkezini Atina'dan İstanbul'a taşıyarak Türkiye'de diyabet savaşında ne kadar önemli rol oynamak istediğini kanıtlamıştır. İşbirliği ile ilaç sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine destek vermeyi amaçlıyoruz. Özellikle de hastalara daha yenilikçi, daha etkin tedavi yöntemi sunulması temel hedeftir." dedi. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, üniversitenin bulunduğu coğrafyanın, Türkiye'de endüstri, sanayi, Ar-Ge ve inovasyon açısından en dinamik bölgesi olduğunu kaydetti. Komsuoğlu, "Tüm bunlardan cesaret alarak, tarihi çok fazla olmayan bir üniversite olarak Türkiye'nin büyük üniversiteleriyle yarışa girdik ve Novo Nordisk'i davet ettik." dedi. Komsuoğlu, Türkiye'nin ilk 5'te yer alan en iyi tıp fakültelerinden biri olduklarını, endokrin bölümünün Türkiye'de söz sahibi olduğunu söyledi.

Doktora öğrencileri yetiştireceğiz

Novo Nordisk yöneticilerine, "Emin olun ki, diyabet konusunda sizinle birlikte iyi iş yapacağız." şeklinde hitap eden Komsuoğlu, "Bu hem bir inovasyon çalışması olacak, hem yüksek lisans, doktora öğrencileri yetiştireceğiz. Ayrıca üniversitelerimizin daha önce halka yönelik başlattığı çalışmalarını da bu bağlamda sürdüreceğiz." dedi. Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Şebnem Avşar Tuna da, şirketin dünyanın her yerinde araştırma merkezi olduğunu belirtti. Yatırımların büyük kısmını, uluslararası alana yönelttiklerinin bilgisini veren Tuna, yatırımların üçte birlik bölümünün ABD ve Avrupa'ya yapıldığını ancak bunun değişerek Ortadoğu'ya kaydığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2191 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim