• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Diyabette vitamin bilmecesi

Diyabette vitamin bilmecesi
Düzenli doktor kontrollerini aksatmayan diyabetlilerin vitamin gereksinimleri, normal sağlıklı kişilerde olduğu gibidir. Beslenme programına uyuluyorsa, diyabetlilerin büyük çoğunluğunda ...

Düzenli doktor kontrollerini aksatmayan diyabetlilerin vitamin gereksinimleri, normal sağlıklı kişilerde olduğu gibidir. Beslenme programına uyuluyorsa, diyabetlilerin büyük çoğunluğunda vitamin ve mineral ilavesine gerek yoktur. Yapılan çalışmalarda, tip 2 diyabetlilerde yağların oksidasyonunun artması sonucu, metabolik kontrolün azaldığı gösterilmiş ve oksidatif stresin diyabetik komplikasyonların oluşumunda rol oynayabileceği ileri sürülmüştür. Antioksidan bir vitamin olan E vitamini ilavesinin, diyabetlilerde oksidatif stresi azaltarak, metabolik kontrolü düzelttiği gösterilmiştir. Bu düzelmenin, ilaç şeklinde alınan E vitamininden daha çok, besinlerle alınan E vitamininden kaynaklandığı saptanmıştır. Önerilen ek E vitamini miktarları 100-200 mg/gün arasındadır. Diyabetlilerin C vitamini düzeyinin düşük olduğu, yapılan çalışmalarda saptanmıştır.

Gözlerinizi biberle koruyun

C vitaminin de antioksidan özelliği nedeniyle E vitamininde benzer etki göstereceği düşünülerek her öğünde, C vitamini kaynağı besinler (turunçgiller, domates, biber vb.) yenilmelidir. C vitamini antioksidan özelliğinden dolayı, vücudu enfeksiyondan ve bakteri toksinlerinden korur. Kanser, katarakt, kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Diş sağlığında, yaraların kapanmasında, demir, kalsiyum ve folik asitin vücutta kullanılmasında, steroid hormonların sentezinde, bağışıklık sisteminin güçlü olmasında ve kolesterol metabolizmasında görevleri vardır. Kontrolü kötü olan diyabetli hastalarda, enfeksiyon, emilim bozukluğu var ise, vitamin ilaveleri gerekebilir. Uzun süren poliüri (çok idrara çıkma) var ise, suda eriyen vitaminlere (B ve C gereksinme artabilir.

Krom, Glikoz Tolerans Faktörü adı verilen bir maddenin yapısına girerek, vücudun şekeri kullanmasına yardım eder, yağın enerji için kullanılmasında rol alır. Kromun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rolü vardır. Peki, fazlası zararlı mıdır?

Kalp sağlığı için kroma dikkat

Kromun aşırı dozları, diyetten kaynaklanmaz. Krom işleyen yerlerde çalışan insanlarda toksik etki görülebilir. Güvenilir doz sınırı olan 200 miligramın üzerine çıkıldığında, karaciğer bozukluğu ve akciğer kanseri oluşabilir. Öte yandan diyabetlilerin yüzde 25’inde kan magnezyum düşüklüğü olduğu belirtilmiştir. Magnezyum yetersizliği için yüksek risk taşıyan diyabetlilerde, serum magnezyum düzeylerine bakılması ve gerekiyorsa magnezyum ilavesi yapılması uygun olabilir.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2774 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim