• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Diyet acelecileri sevmez

Diyet acelecileri sevmez
İdeal kilonuzu koruduğunuz sürece sağlıklısınız. Ancak ...

İdeal kilonuzu koruduğunuz sürece sağlıklısınız. Ancak araştırmalar hızlı zayıflayanların kiloyu korumada uzun vadede başarılı olamadığını gösteriyor. Bu duruma sıkı diyetler yol açıyor.

Kilo vermek için haftalık görüşmeler ve yaşam boyu uygulanacak olan davranış değişikliği üzerine pratik önerileri bireye öğretmek oldukça önemlidir. Son 20 yıldaki yaşam değişikliği temel alınmış tüm kilo verme ile ilgili bilimsel makalelere de baktığımda, bireylerin ortalama 4 ile 6 ay arasında, kilo vermeye başladıkları vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 10’u kadarını verebildiklerini açıkça gördüm. Beslenme danışmanlığımdaki sonuçlara baktığımda, 4 ayda ortalama 12 kg., 6 ayda ise 20 ile 30 kg. arasında verdiklerini fark ettim. Bu, bilimsel çalışmalardan elde edilen verilere göre oldukça başarılı bir sonuçtur diyebilirim. Yaşanan bu kilo verimi ile kan basıncında, kan şekerinde, kan yağlarında ve kişinin psikolojisi üzerinde olumlu değişimler meydana geldiğini de tecrübe ettim. Ve biliyoruz ki, bu kilo verme ancak koruma ile devam ettiğinde olumlu sağlık değişiklikleri anlam kazanmaktadır.

Hızlı giden kilo hızla geliyor

Kilo verimindeki toplam miktardan çok, bireylerin sıklıkla kontrol edilememesi de kilonun geri alınmasına etken olmaktadır. Avrupa’da yapılan uzun süreli çalışmalarda, 1 yıl içerisinde vücut ağırlıklarının yüzde 5’ini verenler ile yine aynı süre içerisinde vücut ağırlığının yüzde 10’unu kaybedenler karşılaştırıldığında, koruma programları kontrollerine gelmeyen bireylerin ne kadar kilo verirlerse versinler aynı hızda kiloları geri aldıklarını göstermektedir. Açıkçası koruma programları takiplerini devam edenlerde kilo alımının olmaması, kilo koruma için önemli ipuçlarından biridir.

Düşük kalorili beslenmeyin

Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin ‘Kilo Yönetimi Çalışma Grubu’ raporuna göre davranışsal tedavileri kullanan ve düşük kalorili diyetler uygulayanlar bir yıl içerisinde ortalama 8 kg. olmakla beraber 4.2-15.5 kg. arasında kilo vermişler. Ancak davranış terapisi ile birlikte çok düşük kalorili diyetler uygulandığında, bir yıl boyunca bireylerin kilo kayıpları ortalama 18 kg.’a çıkmış.

Bu hipoteze göre, çok düşük kalorili diyetlerin kilo verdirmede daha etkin olduğunu söylemek mümkün. Bilim adamları değerlendirmeleri yaparken, diyetin kalorisini azaltarak kilo veren bireylerin, biraz daha serbest beslenerek kilo veren bireylere göre daha fazla kilo aldığını raporlamıştır. Yani yiyeceği çok kısmak kısa sürede evet kiloyu daha fazla verdiriyor, ama uzun dönemde de daha hızlı almaya neden oluyor.
 

Selehattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3214 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim